Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Valfrihet är inte ett politiskt slagord

Annons

Nu är det slut med valfriheten för de äldre på landsbygden i Östersunds kommun. Efter två år med Lov, lagen om valfrihet, har majoriteten bestämt att medborgare på landsbygden inte längre ska ha möjlighet att kunna välja vem som kommer hem till dem.

Vi i Alliansen röstade självklart emot då valfrihet inom hemtjänsten är både viktigt, uppskattat och lyckat i Östersunds kommun. Utvärderingen visar nämligen att 97 procent är nöjda med den utförare de valt och 70 procent tycker det är viktigt att kunna välja vem som kliver in genom dörren.

Det är något vi politiker ska visa respekt för. I stället väljer S, V och MP att stoppa valfriheten på landsbygden.

Rätten att välja har bara funnits i två år men det rödgröna styret bestämmer sig ändå för att stänga ute andra utförare än kommunen för att det är ”effektivast” hävdas det. Inte heller det finns det stöd för i utvärderingen.

Insändare: Valfrihet inte bra om vården blir dyrare (21 november)

I stället står det att nattorganisationen blivit 3 miljoner kronor billigare, att omorganisationen av legitimerad personal har bidragit till att upptäcka behov som vi inte tidigare kände till, och att det saknas en systematik i att på riktigt följa upp valfrihetssystemet.

De argument som framförs är lite svepande att ”det blir lika mycket valfrihet nu” eller att ”det kan bli dyrare”. Sanningen är att kommunen utnyttjar sitt monopol som både beställare och utförare till att dels höja ersättningen till sin egen verksamhet och dels förbjuda konkurrenter och därmed valfrihet på landsbygden.

Valfrihet är inte ett politiskt slagord. Valfrihet handlar om möjligheten att få bestämma vem som ska komma in genom dörren och hjälpa till i de mest utsatta situationer när man själv inte längre kan.

Alliansen i vård- och omsorgsnämnden

Jonas Rask-Samuelsson (C) vice nämndsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons