Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Valfrihet inte bra om vården blir dyrare

Annons

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat att hemtjänst omvårdnadstjänster i Lit, Brunflo och landsbygden ska få ökade resurser för att göra sitt jobb bättre.

Det kostar mer på landsbygden att ge god vård och omsorg. Det är mycket bilresor och resurserna har inte räckt till, så nu höjer vi.

Samtidigt tar vi bort Lov (Lagen om valfrihet) inom omvårdnadstjänster i samma områden. Skulle det tillkomma privata utförare som vill dela på kakan, försvinner stordriftsfördelarna som kommunen har. Det skulle resultera i att vi behöver höja ännu mer.

Vi i majoriteten tycker att det är viktigt att lägga skattepengar på vård och omsorg, men det är inte rimligt att valfrihet får kosta mer.

Vi har inga planer på att ta bort medborgarens valfrihet som faktiskt finns, men vi tar bort rätten för företag att starta omvårdnad utanför Östersund och Frösön.

För dig som medborgare med hemtjänst är det ingen förändring! Alla i hela kommunen får fortsätta att välja servicetjänster i hemtjänsten, precis som förut.

I Östersund och Frösön kan du fortsätta välja utförare för omvårdnadstjänst. I Lit, Brunflo och landsbygden finns för omvårdnad i dag bara kommunen som utförare. Och det fortsätter så.

Företag kan inte längre bli utförare inom omvårdnadstjänst inom hemtjänsten i Lit, Brunflo och landsbygden.

Lov i omvårdnad har sedan 2014 inte fått några nya utförare. I Östersund och Frösön finns Attendo och Förenade Care, som var upphandlade utförare före Lov. De fick en höjd ersättning med Lov, medan den kommunala hemtjänsten fick sänkt ersättning med 10 procent, för i Lov ska alla få lika.

Valfrihet är bra, men inte om det blir dyrare. Det viktigaste är god vård och omsorg till medborgarna.

Mona Modin Tjulin (S)

ordförande i Vård- och omsorgsnämnden

Jenny Persson (MP), Anna Hallqvist (V)

ledamöter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons