Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vården ska bli oberoende av inhyrd personal

/

Annons

Om två år ska samtliga landsting och regioner vara oberoende av inhyrd personal. Vi satsar nu brett för att nå detta mål.

Svensk vård är i många stycken i världsklass. Men det finns utmaningar.

Patienter anger brist på kontinuitet som ett utvecklingsområde. I ett vårdförlopp där det ständigt kommer in ny vårdpersonal ökar risken för fel. Personalen vill ha bättre arbetsmiljö och villkor.

Därför krävs att vården blir oberoende av inhyrd personal och med en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare.

För att nå det krävs att Region Jämtland Härjedalen blir attraktivare som arbetsgivare. Det innebär att vi kommer att fortsätta satsa på möjlighet till forskning och utveckling, kollegiala möten samt handledning för läkare i hela länet.

Regionen ska även slutföra arbetet med karriärvägar för sjuksköterskor, se över arbetstidsmodeller och möjligheter till kompetensutveckling.

Nya arbetssätt har utvecklats genom virtuella jourrum som möjliggör vård utan fysisk närvaro av läkare. Digitalisering kan dock utvecklas mer.

Ett annat exempel är renodling av sjuksköterskornas arbetsuppgifter, genom att låta undersköterskor och andra komplettera vården.

Den här gången arbetar samtliga landsting och regioner gemensamt med stöd av SKL för att bli oberoende av inhyrd personal. Vi ska nå dit senast 1 januari 2019.

Vi kommer regelbundet att följa upp vårt arbete så att det går i rätt riktning. Och den här gången ska vi lyckas!

Ann-Marie Johansson (S)

regionstyrelsens ordförande

Ingela Jönsson

t f regiondirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons