Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi måste bli bättre på att förebygga fallolyckor

Annons

Fallolyckorna ökar kraftigt i länet. Det är mycket oroväckande.

Fall är den vanligaste orsaken till dödsolyckor i Sverige. Över 1 000 personer skadas så allvarligt att de avlider, fyra gånger så många jämfört med dem som omkommer i trafiken.

Äldre ramlar ofta på grund av svagare muskler, sämre balans, sjukdomar, syn- och hörselnedsättning och läkemedelsanvändning.

I Jämtlands län dog knappt 28 personer per 100 000 invånare till följd av fall 2015. Det var högst i landet. Gotlands län med fem personer var lägst. Det är ett åldersstandardiserat värde, alltså ett värde där man tagit hänsyn till om länet har många äldre.

Socialstyrelsens rapport "Öppna jämförelser 2015 – Vård och omsorg om äldre" visar att Stockholms län och Jämtlands län har högst antal, 72 respektive 68 per 1 000 invånare – de över 80 år som vårdats på sjukhus för fallskada. 

När kommunerna rankas från minst till högst antal, hamnar oroväckande nog Ragunda och Östersund bland de med högst antal fall. 

För att veta vad som behöver göras bättre för att kunna minska fallskadorna, är det viktigt att få veta vad det är för typ av fallskador som har inträffat. Är det hemma, utomhus, på affären, med eller utan broddar?

Vi har nu tagit initiativ till att alla kommuner i länet kommer att göra en gemensam analys för att lära tillsammans, och bli bättre på att förebygga fallolyckor.

Det kan vara fysisk aktivitet och balansträning för äldre, tillgänglighetsanpassning, snöröjning och sandning, regelbundna läkemedelsgenomgångar och synundersökningar.

Mona Modin Tjulin (S)

ordförande vård- och omsorgsnämnden Östersunds kommun

Lennart Skoog (S)

ordförande sociala utskottet Ragunda kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons