Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi vet inte om saltet räddar liv

Annons

Signaturen "Krokomsbo" skäms när hen läser Maria Söderbergs insändare om vägsaltet. Hen påstår även att vägsaltet räddar liv och att det är kapitalister som bekymrar sig om att bilarna förstörs av vägsaltet.

Insändare: Salt räddar liv (19 december)

Om vägsaltet räddar liv i Jämtland vet vi inte. Trafikverket påstår att cirka 60 liv och svåra olycksfall årligen sparas för hela riket genom vägsaltet. Med ledning av antalet bilar i Jämtland blir det teoretiskt 0,95 sparade liv och svåra olycksfall per år.

Om denna beräkning stämmer med verkligheten är högst osäker. Vägförhållanden i Jämtland är inte jämförbara med vägar söderut och de större städerna.

Hur många viltolyckor orsakas av att djur lockas till saltade vägar?

Det vi heller inte vet är hur mycket skada på miljö, djur och människor vägsaltet orsakar. Däremot vet vi att vägsaltet förstör bilar.

Den minst osäkra beräkningen jag kan finna är Statens väg- och trafikinstituts beräkning att det kostar bilägarna 5 630 kronor per och bil, i dagens penningvärde.

Det är mycket pengar för folk med låga eller normala inkomster. Det motsäger påståendet att det är kapitalister som är motståndare till vägsalt.

Låginkomsttagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons