Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vinstjakt ska inte styra skolan och välfärden

Annons

Vi ska ha ordning och reda i välfärden. I stället för övervinster gör skattepengar mer nytta när de används till att anställa fler lärare, undersköterskor eller annan välfärdspersonal.

Det är därför välkommet att regeringen har gjort en utredning med förslag på åtgärder för att begränsa vinster inom privat driven skola, vård och omsorg.

Utredaren bedömer att ett vinsttak skulle kunna ge många miljarder i återinvesteringar i välfärden.

Skolan och välfärden ska vara bra för alla, oavsett var man bor eller vilken skola man väljer. Det är också en bättre skola och omsorg för alla som våra skattepengar ska gå till.

Vi är därför många som upprörts över att pengar avsedda för våra barn, gamla och sjuka i stället hamnat i olika skatteparadis. Sverige är ensamt i världen med att ge privata företag fri tillgång på skattemedel samtidigt som det fortsatt finns problem med bristande kvalité gällande lägre löner och sämre arbetsvillkor.

En annan oro är för eleverna vid en konkurs eller när vårdcentralen stängs ned för att den är olönsam.

Våra gemensamma skattemedel ska gå till det de är avsedda för och då är det på tiden att också införa lagar och regler som säkerställer det. Bara då kan vi ha en gemensamt finansierad långsiktigt hållbar välfärd för alla. Det är så vi utvecklar och stärker den svenska modellen.

Anna-Caren Sätherberg (S)

Kalle Olsson (S)

riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons