Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjung om studentens lyckliga dag …

Annons

I dag har student firandet blivit tonåringarnas riktigt stora högtid. Anledningen till förlustelse är stor. Och så ska det också vara efter en lång studietid. Baler efterträder varandra och livet är en fest!

Förutom sång och musik i glada vänners lag är alkohol ett vanligt inslag i dessa tider. En öl eller ett par glas vin är gott. Och festligt. De flesta har inget problem med det, men alltför många råkar dessvärre illa ut.

Här har föräldrar och andra vuxna ett stort ansvar. Det är inte förbjudet att bjuda på ett glas mousserande vin i slutna sällskap, men det är inte tillåtet att köpa ut åt ungdomar, det må vara till en för- eller efterfest. Riskerna för dem som dricker för mycket är stora.

Unga människor är särskilt utsatta för påverkan av alkohol eftersom kroppen inte är färdigutvecklad. Alkoholkonsumtionen gör att unga flickors utsatthet ökar.

När tonårspojkar dricker sprit ökar risken för att de ska bli inblandade i bråk, både som offer och förövare. Samma trista statistik gäller för tonårsflickor, men risken för dem att dessutom utnyttjas sexuellt ökar.

Langning är därför ett stort problem. Det är kostbart för samhället att ta reda på både brottsoffer och utövarna. För den enskilde är det en personlig katastrof. Vi vuxna måste ta vårt ansvar för att studenternas firande ska bli just den roliga tid i livetsom de hoppats på. Och som de ska kunna tänka tillbaks på med glädje. Det är därför de har oss vuxna.

Vi som ska vara förebilder. Vi som har ett ansvar att stödja våra unga och för att öka deras kunskap om alkoholens konsekvenser vid överkonsumtion. Det ska vara roligt att vara ung och känna att livet är en fest, men man ska också kunna och vilja gå hem!

Låt om oss fröjdas i ungdomens vår!

………………………………………

Magdalena Andersson, ordförande för Moderatkvinnorna

Lise Hjemgaard-Svensson, ordförande  Moderatkvinnorna Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons