Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska nattarbetare rädda landstingets ekonomi?

/

Annons

Arbetsgivaren, Jämtlands läns landsting, planerar att ta bort nattersättningstillägget på 200 kronor per arbetat nattpass, vilket innebär att sänka lönen för oss som redan har de lägsta månadslönerna inom landstinget, nämligen deltidsarbetarna. För medarbetare med enbart nattjänstgöring på 64,22 procent innebär det cirka 2000 kronor mindre i månaden och cirka 22 000 under ett år. Detta innebär en lönesänkning med cirka 10 procent.

Nattillägget som infördes för 11 år sedan, för att underlätta rekrytering av nattpersonal var till en början temporärt. När blir ett temporärt avtal permanent? Det finns medarbetare som blivit anställda under denna period med nuvarande lönesättning.

Att på detta sätt sänka lönen för nattarbetare är diskriminerande. I Lag (2002:293) om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare, regleras rättigheter för deltidsarbetare (3§) jämfört med heltid. Gruppen deltidsarbetare får inte missgynnas genom att insatser enbart riktas mot denna grupp genom att till exempel sänka löner eller genomföra andra ekonomiska försämringar.

Varför skall vi nattarbetare betala ökade omkostnader inom landstinget med en 10 procent lönesänkning? Om sådana lönesänkningar ska genomföras måste det då också drabba all landstingspersonal i Jämtland, inklusive landstingspolitiker, som också får sänkt lön eller arvode med 10 procent.

Empiriska undersökningar visar att 64,22 procents tjänstgöring på natten är vad kroppen och hälsan klarar av och mår bra av, och rekommenderas som heltid. Arbetsgivaren har dock aldrig betraktat det lönemässigt som heltid.

Konsekvens av detta kan bli att flera av oss tvingas gå upp i arbetstid och arbeta tre-skift alternativt, arbeta extra nätter, för att behålla en dräglig månadsinkomst. Veckovilan som har stor betydelse för återhämtning av dygnsrytmen och hälsan, går då förlorad, följden av detta kan bli ökade sjukskrivningar, medföljande ökande omkostnader och svårare att rekrytera nattpersonal.

Vi kräver att få behålla nattersättningen!

Nattarbetare inom jämtlands läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons