Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsunds kommun har ingen aning om vad de sparar på skolnedläggningen

Annons

Den 10 september 2008 fattade Strömsunds kommun beslut om att lägga ner ett flertal byskolor, bland annat Gubbhögens skola. Nedläggningen av Gubbhögens skola medför att vissa 6- och 7-åringar kommer att få resvägar till skolan på drygt 13 mil dagligen, tre timmar varje skoldag. Cirka 2 400 mil per år. Efter sju skoldagar kommer6-åringarna att ha rest nästan ett helt dygn för att gå i skolan.

Regler för hur långt småbarn kan tvingas till resor med hänvisning till skolplikten finns inte. Barnen är därför helt utlämnade till att beslutsfattarna följer den allmänna regeln, att denna typ av beslut ska tas ”med hänsyn till barnets bästa”.

Barnens föräldrar har därför före och efter beslutet under 19 månaders tid - per brev, vid möten och via telefon-, efterlyst besked om hur barnens skolresor ska utformas vid en nedläggning. Kommunens företrädare har gett klara men uppseendeväckande besked, nämligen att man tänker svara på våra frågor! I stället ska skolans rektor utreda resefrågan nedläggningsbeslutet!

Om barnen ska åka med skoltaxi, vilket föräldrarna som det enda tänkbara och enda tillåtna alternativet för dessa små barn, eller med allmän buss är en fråga där alternativen skiljer i kostnader med hundratusentals kronor per år. Vid kontakter med beslutsfattarna har dessa ärligt uppgett att vet hur stor besparing som görs vid en nedläggning av Gubbhögens skola eller om det blir någon inbesparing ! Beslutsfattarna uppger att det ekonomiska utfallet helt beror på resekostnaderna. Men hur resorna ska organiseras har alltså, ofattbart nog, inte utretts före beslutet!

Trots den omfattande skolutredning som tidigare genomförts tvingas alltså vi föräldrar och barn - samt kommunens skattebetalare i övrigt - konstatera att det nu är en ensam rektor som ska utreda det ekonomiska utfallet av beslutet. Och detta alltså åtta månader att beslutet redan har fattats! Med denna minst sagt anmärkningsvärda beslutsteknik – att besluta först och utreda kostnaderna långt efteråt - är det inte överraskande att det fattas pengar i skolbudgeten!

Dessutom uppger kommunens högste politiker på skolsidan att detta är ett helt normalt tillvägagångssätt. Det är alltså stor risk att denna bakvända utredningsteknik kan få förödande konsekvenser även i framtiden!

Sommarlovet närmar sig och föräldrar och barn möts fortfarande av en kompakt tystnad om vad som gäller inför kommande skolår. Kontaktade beslutsfattare har enligt egna uppgifter fortfarande ingen aning om vad det ekonomiska utfallet blir av nedläggningen eftersom inget besked getts om resornas utformning. Det enda som tycks vara klart är att småbarn kan tvingas anpassa sig till nästan vad som helst med hänvisning till skolplikten.

Föräldrar till barn vid Gubbhögens skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons