Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talar inte ministrarna med varandra?

Annons

Sverige och Norge har sedan 2012 ett gemensamt subventionssystem för förnybar elproduktion. Svenska företag och kommuner beviljas i dag energiskattebefrielse för egenproducerad vindel.

Det är en mycket kraftfull stimulans som bidrar till att investeringarna i vindkraft söker sig till Sverige framför Norge. Detta har väckt missnöje i Norge, som vill att skattereduktionen ska bort.

I mars var energiministrarna Baylan och Lien överens om att ta bort den svenska skattereduktionen. Frågan ska tas upp i riksdagen i höst. Då ska norrmännens önskemål tillgodoses.

Nu händer något intressant.

Den svenske riksdagsmannen Birger Lahti vill att även de som bor i lägenhet bör omfattas av skattereduktionen, och ställer fråga i riksdagen. Baylan hade i januari avsett att undersöka möjligheterna till detta – men har alltså nu tvärtemot lovat Norge att helt ta bort skattereduktionen.

Finansminister Magdalena Andersson besvarade i maj Lahtis fråga med att regeringen avser "undersöka om andelsägd produktion av förnybar el kan komma i åtnjutande av skattereduktionen".

Sveriges hyresgäster skulle då via vindkraftkooperativ kunna köpa hushållselen med skattereduktion eller rentav skattefritt.

Energiministern lovar alltså Norge att ta bort skatteundantaget, medan finansministern samtidigt lovar undersöka om skatteundantaget kan utökas. Talar inte svenska ministrar med varandra? Och vad ska norrmännen tänka om oss?

Jan Hedman

vindkraftskeptiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons