Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dåliga saker med polisens trafikkontroller

/

I måndags morse stod polisen med hastighetskontroll i Ytterån - ett klassiskt ställe för just poliskontroller.
Det finns två saker inte är bra med dessa kontroller:

Annons

1. Man kollar enbart hastigheten, om inte andra fel är helt uppenbara visuellt, till exempel överlast på släp eller flakbil. Så länge fordonet ser välvårdat ut så vinkas man inte in. Är man rattfull, kör oförsäkrat/obesiktigat, med slitna sommardäck eller en stulen bil så klarar man sig om man håller hastigheten.

2. Man står i 99 procent av fallen på kända ställen där man kan vinka in fordon på en p-ficka och då speciellt på hårt trafikerade 50- eller 70-sträckor samt under kontorstid.

Varför är det så? Jo, svaret är att det är enkelt och ger många "pinnar" i statistiken. Att stoppa bilar slumpmässigt på andra ställen och andra tider än de "kända" ger inte lika många bötfällda som att skjuta med lasern. Visst kan man lyckas få tag på andra trafikbrott samtidigt med hastighetskontroll men det är iså fall bara tur.

Att råka ut för en rutinkontroll i Börtan en vardagkväll är nästintill obefintlig. På de 18 år och cirka 30 000 mil jag haft körkort har jag råkat ut för maximalt fem rutinkontroller.

Medtrafikant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons