Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför gormar man om subventioner?

/

Annons

Replik till Miljöpartisterna Lise Nordin och Anna Hildebrand .

MP fortsätter att driva propaganda för den olönsamma vindkraften. Vi är dock övertygade om att MP känner till att vindindustrin i Sverige i april 2012 skrivit ett brev till regeringen där man erkänner att man är bankrutt. Några citat från brevet: Alla som inte har omfattande eget kapital att sätta in får inga lån på de kalkyler som presenteras – hela branschen blöder – branschen riskerar falla samman – befintliga vindkraftverk klarar inte sina egna kostnader – ingen kalkyl går att räkna hem – det brådskar om inte branschen ska gå ner för räkning.

Om nu vindkraften är så lönsam som MP säger, varför gormar man då om ännu mer subventioner?

MP försöker också dölja att flera internationella undersökningar visar att för varje subventionerat grönt jobb i vindindustrin så försvinner två, tre riktiga jobb i andra branscher på grund av ökade kostnader för el.

MP hämtar alltid sina uppgifter om vindkraftens kostnader från EWEA som är vindindustrins branschorganisation i Europa. Våra uppgifter kommer från Kungliga Vetenskapsakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och CASES (ett EU-projekt med 27 länder). Om MP skulle använda oberoende källor skulle man komma till samma resultat.

Vindindustrin framhåller gärna Tyskland som exempel, men glömmer nämna att Tysklands subventioner för grön energi uppgår till hundratals miljarder euro, en satsning som nu står på ruinens brant samtidigt som man tvingas starta en mängd nya kol- och gaskraftverk, bland annat med hjälp av rysk gas. Tysklands elpris riskerar att fördubblas de närmaste åren.

Vår utsläppsfria svenska mix av vatten- och kärnkraft har i decennier varit en framgång för vårt land, både ekonomiskt och miljömässigt. MP oseriösa krav på 100 procent förnybart visar att partiet inte är moget att sitta i en regering.

Jonny Fagerström
Björn Törnvall
Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons