Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

800 jobb för att stoppa den …regionala och sociala klyvningen i landet

Klyftan mellan stad och land ökar enligt Statistiska centralbyrån. Centerpartiets sammanhållningspolitik kommer därför inte en dag försent.

Annons

Genom att införa ett ingångsavdrag kapar man kostnaden att anställa den som är ny på arbetsmarknaden med 24 procent. Det är arbetsgivaravgiften som helt tas bort upp till en månadslön på 16 000 kronor i två år. Analysföretaget WSP räknar med att C-förslaget kommer skapa runt 12 000 nya jobb på den svenska landsbygden, varav 800 enbart i Jämtland. Det är framför allt nyanlända invandrare och ungdomar som berörs av reformen.

– Det visar hur viktigt det är att göra det billigare för företagen att anställa. Det är också viktigt att visa att många av företagen som skulle kunna nyanställa finns på landsbygden. Ingångsavdraget är ett verktyg som kan göra skillnad för människor i utanförskap, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C).

Ingångsavdraget är mer effektivt än tidigare C-förslag om nedsatta arbetsgivaravgifter för särskilda åldersgrupper, exempelvis 18-25 år. Problemet med att reservera sänkta arbetsgivaravgifter för vissa ålderskategorier är att de som hade fått jobb även utan skatterabatten också omfattas. Det finns egentligen inget arbetsmarknadspolitiskt behov av att banker får en skatterabatt när nyutbildade ekonomer anställs. Genom att avgränsa det mot månadslön och personer som står utanför arbetsmarknaden blir det ett mer effektivt verktyg som når rätt personer.

Till skillnad från diverse sysselsättningsprogram på Arbetsförmedlingen är ingångsavdraget dessutom varken stigmatiserande eller byråkratiskt. Vilket borde kännas befriande både för arbetssökande och för arbetsköpare. Om hela Sverige ska leva då måste också hela Sverige sättas i arbete. Minskad köpkraft som kommer med arbetslöshet slår hårdare mot kommersiell service på landsbygden. Här är varje individ viktig för det ekonomiska kretsloppet.

Mer läsning

Annons