Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen missar öppet mål på regeringens jobbpolitik

Det är öppet mål för något av oppositionspartierna att sikta in sig på regeringens misslyckade jobbpolitik. Något skott kommer dessvärre inte.

Annons

Redan i valrörelsen framgick det tydligt att satsningen på traineejobb skulle bli Socialdemokraternas viktigaste verktyg för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten. Löftet från Stefan Löfven var att Socialdemokraterna i regerinställning skulle skapa 32 000 traineejobb. Så blev det inte.

Ifall regeringen hade åstadkommit bara 20 000 eller 10 000 traineejobb av de utlovade 32 000 då hade Alliansen kunnat beskriva det som ett löftesbrott. Men ett misslyckande hade det inte varit, en jobbreform som skapar sysselsättning för 10 000 ungdomar är bra. Nu blev det inte ens 1000 traineejobb. Den senaste uppgiften är att det skapades 270 traineejobb i riket. 270 traineejobb är ett misslyckande.

Startsträckan har dessutom varit oerhört lång för traineejobben. Första året blev det endast ett (1!) enda trainejobb. Därefter 127, från och med sommaren 2016 utvidgades trainejobben till att också omfatta långtidsarbetslösa som är äldre än 25 år och nyanlända invandrare. Tilläggas bör att det här har skett under en period då man sänkte målsättningen ned till 2500 traineejobb och hoppas på att kunna komma upp i 10 000 traineejobb till 2020.

Det här är en reform som ingen längre tror på. Förmodligen inte ens regeringen själva. Sveriges kommuner och landsting har sågat reformen, likaså flertalet experter och bristen på resultat talar sitt tydliga språk: Det är ett misslyckande. Även Alliansen är kritiska till resultatet såklart – kritiken borde dock följas upp av ett trovärdigt gemensamt svar i arbetsmarknadspolitiken. Tyvärr har något svar ännu inte erbjudits väljarna. Det är ett underbetyg att Alliansen inte kunnat gå på skott när det varit ett sådant fullständigt öppet mål i den för väljarna prioriterade jobbfrågan.

Bristen på stress är mycket märklig. Är strategin att Alliansen ska vänta tills valrörelsen börjar innan man tänker presentera ett gemensamt alternativ? Det är en allt för sen tidpunkt för att bygga upp gemensam trovärdighet.

Arbetsmarknadens funktionssätt är en av svensk politisk stora knäckfrågor och har varit det under hela 2000-talet, att Alliansen i detta läge inte kan gå fram med en gemensam politik på området och ställa regeringen till svars för sitt misslyckande är minst sagt ett underbetyg. Allianspartierna har haft goda år på sig att utveckla sin politik. Att Centerpartiet växer i opinionen är förståeligt, partiet har använt tiden väl till att utveckla sin politik och bygga trovärdighet. Men ett gemensamt svar från Alliansen behövs. Det är därför dags att lägga den hypotetiska "vem tar vem"-debatten åt sidan och börja presentera en konkret trovärdig politik.

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör ett skitdåligt jobb är inte ett tilläckligt svar till väljarna. Man måste också ha egen politik.

Mer läsning

Annons