Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anordnar firmafest – kallar det för regional utveckling

/
  • Den jämtländska reklamdagen liknar mest en firmafest på pappret.

I början på februari anordnades Jämtland Härjedalen House på restaurang Engelen i Stockholm.

Annons

Evenemanget har arrangerats två gånger tidigare och regionen har ingen plan att sluta med evenemanget.

Vad är Jämtland Härjedalen House? Vem riktar arrangemanget på Engelen sig till? Vad är syftet med Jämtland Härjedalen House?

Till ÖP säger regionrådet Robert Uitto (S) den 26/1:

– Med det här arrangemanget vill vi visa upp alla de fördelar som finns med att leva, bo och verka i Jämtland Härjedalen.

Varför är vi bra i Jämtland? Det kan evenemangets 134 besökare svara på. Av 134 besökare var nästan hälften, alltså 59 personer från Jämtland.

Varannan deltagare åkte alltså från Jämtland till en krog i Gamla stan, Stockholm för att berätta för Region Jämtland Härjedalen vad som är så bra med Jämtland. Tur det fanns mat och drinkbiljetter på plats som plåster på såret för den långa resan.

Jämtland Härjedalen house verkar dessutom ha varit en uppskattad firmafest för socialdemokrater varav flera hade gångavstånd från riksdagshuset. Av 134 besökare var hela 23 personer socialdemokratiska politiker. Övriga politiker representerades av Moderaterna, några få centerpartister och kristdemokrater var också på plats.

I vimlet syntes ordföranden i flera riksdagsutskott, partisekreterare och partifräsare på regional nivå. Men vad som var ett genomgående tema var att besökarna antingen redan var jämtar, tidigare jämtar eller polare till majoriteten i Region Jämtland Härjedalen. Näringslivet var på plats i from av ett 30-tal personer. Flera konsulter bjöds på tillställningen. 14 regionmänniskor fyllde också restaurangen i Gamla stan.

På sin blogg skriver Uitto att det går att ifrågasätta arrangemanget. Men han menar att det är viktigare att synas, för då finns man till åtminstone. Och att synas är att utvecklas?

Jämtland Härjedalen house var säkert ett uppskattat evenemang för de som deltog. Det är kul när det händer något.

Flera tidigare deltagare vittnar om drinkbiljetter som sprids ymnigt i lokalen. En tidigare landshövding som raglar fram och trycker dryckesbiljetter i gästers händer.

Vad är syftet med Jämtland Härjedalen House? Är evenemanget ett sätt att vidga den positiva synen av Jämtland eller är det att passa på att träffa vänner i rikspolitiken över vin och mat?

Av 134 besökare är 82 S-politiker från riksdagen och regionen eller jämtar: En tämligen homogen grupp. Ett evenemang som ska locka och upphöja Jämtland, men själva evenemanget och dess arrangörer flyr länet för att värna om Jämtlands storhet. Jämtland Härjedalen House är en sammankomst för likasinnade och upphöjda. Maktens människor ges drinkbiljetter som lockelse mot att man lyssnar en stund på vad som är bra med Jämtland.

Regional utveckling har blivit en bortförklaring när man vill kröka med riksdagsledamöter i huvudstaden. Firmafesten Jämtland House.

Mer läsning

Annons