Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen kan klockan slå 03.00 även på krogen

Krögaren som aldrig sover – Allstars ägare Mathias Madsen, har länge drivit frågan om att krogar och restauranger ska kunna ha längre öppettider än i dag. Enligt dagens kommunala regler får man inte servera alkohol efter 02.00, vilket i praktiken går hand i hand med hur länge en krog har öppet.

Annons

I maj arrangerade därför branschorganisationen Visita ett möte mellan stadens krögare och politiker för att få till en förlängd tillåten servering till 03.00. Madsen var hoppfull när han lämnade det mötet: – Politikerna verkar gilla vad vi sa. Jag är mycket mycket positiv.

Läs också: Nu ska krogarnas öppethållande avgöras

Oppositionsrådet Pär Jönsson (M) nappade snabbt och lovade att driva frågan i kommunstyrelsen. Anders Edvinsson (S), som är vice ordförande i kommunstyrelsen lovade också att titta på frågan. Tack vare en motion från Joel Nordkvist (M) ser det äntligen ut att bli förlängt serveringstillstånd till 03.00 och ett förlängt tillstånd för uteserveringar till midnatt. Om detta var LT först att rapportera. Motionen behandlas i dag onsdag på miljö-& samhällsnämnden. Nästa vecka ska Socialnämnden ta ställning.

Ifall inte majoriteten oväntat beslutar sig för att fälla förslaget får alltså Östersund ett serveringstillstånd fram till 03.00. Från där är det långt kvar till visionen om en stad som aldrig sover, ursprunget till krögaren Madsens smeknamn. Men det innebär ett lyft för Östersunds uteliv och en avlastning av taxiköer och berusningsrelaterat bråk. När man har testat längre öppettider i andra städer har bråket minskat, fyllon orkar inte mucka allt för sent på natten får man anta.

Moderaterna ska ha heder för att man tog på sig ledartröjan i frågan om utökat serveringstillstånd. Om Östersund vill vara en företagarvänlig kommun och kunna erbjuda besökare och boende en attraktiv stadskärna, då gör man också bäst i att lyssna till vilka behov som finns hos de som har till sitt jobb att göra Östersund till en upplevelse. Det spelar ingen roll hur mycket man pyntar gator och torg, ifall restaurangbesöket eller hotellnatten inte håller måttet – då har besöket tappat ett substantiellt värde.

För övrigt kan man hoppas att Östersunds kommun i samband med att man förändrar reglerna för serveringstillstånd och uteserveringar också börjar tillåta besökare till Jämtkraft arena att ta med sig en svag eller halvsvag bira upp på läktarplats. Det blir lite töntigt resonerat ifrån politikerna ifall man kan dricka brännvin och se på skidskytte eller sitta ute på torget och dricka öl sommartid samtidigt som det är strängeligen förbjudet att dricka en liten öl utanför den där favellan när det är allsvensk fotboll i stan.

Mer läsning

Annons