Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är vi helt plötsligt nöjda?

/

Annons

Från en soldränkt ö söder om ekvatorn mailar glada föräldrar som äntligen valt att prioritera vila och semester. Varje morgon klockan halv åtta levereras Aftonbladet till kiosken några meter från hotellet. På hotellrummets tv finns SVT och de missar därför varken Tour de ski, Rapport eller Stjärnorna på slottet. 

På populära charterdestinationer är den kommersiella servicen i många avseenden bättre än den många lever med på glesbygden. Svaret på problemet är ganska självklart. Det är en högre koncentration av svenskar på charterorterna än i de jämtländska byarna. 

Påminnelsen om förbättringspotential och sökandet mot en framtid där det finns livskraftiga villkor oavsett var i landet man bor är inte okänt. Det är en stark opinionsröst som hörts från höger till vänster. Från moderater, centerpartister, socialdemokrater med flera.

På nyårsafton anlände ett 40-tal flyktingar till Grytans flyktingförläggning. Det har tidigare rapporterats om missnöjda röster bland de nyanlända flyktingarna. Missnöjet har gällt placeringen som beskrivits som både kall och öde. Något som följts av starka läsarreaktioner och ett orubbligt försvar av flyktingarna på ledarsidan. 

Jag delar inte kritikernas röst. Att kräva tacksamhet för mottagandet av människor i nöd är förståeligt. Och flyktingarna är tacksamma. Men man måste också förstå att människor flyr från länder i social orolighet med ett nedmonterat förtroende för institutioner och myndigheter. Att ställa krav är dessutom inte en rättighet människor förlorar vid nödsituationer. 

De senaste dagarna har jag ägnat tid åt att förstå skälen bakom reaktionerna. Naturligtvis finns där invandringskritiker som traditionsenligt utnyttjar varje tillfälle som ges. Men kritiken understöds också av lokalpatriotism. Patriotismen dyker upp som en ryggmärgsreflex när platsen man bor på kritiseras. 

Vi kan inte påverka vädret. För många är temperaturen dessutom ett skäl till att man bor här i skidåkningens Mecka. Men med tanke på frånvaron av snö i december verkar sorgligt nog klimatförändringarna göra det åt oss. 

Vi försöker däremot påverka den nedmonterade samhällsservicen och utflyttningen av människor. I val efter val är det en av jämtlänningarnas viktigaste frågor oavsett partifärg. Samtliga av våra riksdagsledamöter säger sig dessutom vara engagerad i frågan. 

Med invändningar mot att kollektivtrafiken mellan flyktingförläggningen och Östersunds centrum var för dålig satte flyktingarna fingret på samma kritik som vi delar. Samma kritik som avgör vem de flesta lägger sin röst på. 

Invandringen är här för att stanna. Flyktingarna är inte här på temporärt besök. Situationen i Mellanöstern och i andra delar av världen är så osäker att det är svårt att säga när eller om ett återvändande är möjligt. 

Inflyttning och mångkultur är svaret om vi någonsin vill att servicen i våra orter ska bli bättre än den på charterorter igen. Men det kräver en bättre integrationspolitik och bättre lösningar måste på plats för att förenkla språkinlärning och matchandet av jobb. Svaret på Jämtland utmaningar är inte färre människor utan fler.

Världen förändras och fler människor kommer komma till Jämtland. Om detta kan man invända eller bidra i arbetet för att fler väljer att stanna här. Lösningarna på våra gemensamma problem blir inte enklare om grupper ställs mot varandra. 

Vi vill trots allt samma sak. En trygg framtid för den nyfödda regionen Jämtland Härjedalen. 

Läs mer (urval):

Ledare: När tacksamheten fuckar ur

Flyktingarna: Därför slutar vi protestera

Flyktingarna håller ut i protesterna

Ledare: Logga ut: Medmänskligheten finns inte på Facebook

Flyktingar känner sig lurade till Grytan

Migrationsverket säger att de var tydliga med att det är det här som gäller

Oroligheterna ökar på Grytan

Ännu en spelning på Grytan i kväll

Deras insamling värmer flyktingarna i Grytan

– Vi känner att det finns hopp i livet

Mer läsning

Annons