Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att sågen i Sikås får ny ägare ligger i Norrskogs intresse

Först misslyckades Norrskog med att driva sågen i Ocke, den fick läggas ned och 20 miste jobbet. Sen misslyckades Norrskog med att driva sågen i Sikås och 35 miste jobbet.

Annons

Utvecklingen förvånar. Egentligen borde Norrskog vara en trygg garant för fortsatta sågverk, detta eftersom deras medlemmar (skogsägarna) gynnas ekonomiskt av att det finns en konkurrens mellan sågverk i Norrland. Med färre sågverk, får skogsägarna mindre pengar i plånboken vid avverkning.

Med färre sågverk, får skogsägarna mindre pengar i plånboken vid avverkning.

I stället kan det vara medlemsorganisationen som förklarar sågverkens fall. Norrskog är inte en förening för industrialister, utan en förening för skogsägare. På gott och ont innebär det ägare som i mindre utsträckning vågar ta risker, investera och satsa på ökad volym. I stället backar man hem och säkrar upp sågverket i Hissmofors. Detta trots att sågverket i Sikås går med vinst.

LÄS MER: Sågverket i Sikås kommer läggas ned – Norrskogs vd: "Vi måste öka lönsamheten”

Det bästa vore om Norrskog inte upprepade sitt misstag när sågen i Ocke skulle läggas ned. Sågverket lades aldrig ut till försäljning och det ryktades om att det fanns andra intressenter som var villiga att köpa sågen. Om ryktet stämmer eller inte får vara osagt, men det är inte bra för Norrskog som medlemsorganisation att dess medlemmar får färre aktörer att sälja skog till.

Kanske fanns det aldrig potentiella köpare av Ocke. Kanske hade en ny köpare misslyckats med att driva sågen. Det går inte att svara på.

För att säkra upp den egna ryggen gör Norrskog däremot bäst i att offentligt visa att man söker efter potentiella köpare som är intresserade av att ta över sågverket i Sikås. På så sätt undgår man en ny våg att kritisk ryktesspridning, vilket ju faktiskt dök upp i samband med nedläggningen av sågen i Ocke. Norrskog försöker ta sitt ansvar för lokalsamhället. Tillsammans med facket har man sagt sig vara villig att hjälpa de anställda som mister jobbet.

För vissa kan det bli aktuellt med en av de 15 nya tjänsterna vid Hissmofors. I så fall innebär det en trolig utflyttning. För andra kan det innebära ett nytt jobb i Hammerdal. Det innebär ett ansvarstagande inför de anställda som förlorar sitt arbete. Men det innebär inte ett ansvarstagande för Sikås som gemenskap och samhälle. Bäst för Sikås och den omkringliggande bygden vore naturligtvis ifall sågverket fick en ny ägare och att någon form av verksamhet kunde återupptas. Annars innebär det inte bara 35 förlorade arbetstillfällen. Det innebär arbetslöshet, utflyttning och ett radikalt minskat antal kunder för Ica Sikås Bua. Sågverkets fall riskerar att bli flera andras fall.

LÄS MER: Sikåsbor efter besked om nedläggning av sågverket: "Ett jäkla bakslag för byn"

Om Norrskog vill ta sitt ansvar för Sikås och människorna som bor där vore därför det bästa beskedet att man söker efter nya ägare till sågverket. Det skulle också gynna Norrskogs medlemmar.

Mer läsning

Annons