Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa vapnet mot rökning

Så är det med alla de stora frågor vi brottas med, de svåraste sakerna kan inte bara lösas med enkla medel och förbud, det finns alltid komplicerande faktorer att hänsyn till.

Annons

Just därför är principen om skademinimering så viktig. Vi kan inte få slut på rökning genom att tvinga alla människor att sluta lika lite som vi kan få stopp på utsläpp genom att förbjuda bilar. Vi måste stegvis och realpolitiskt manövrera för att försöka få ner skadorna och minska riskerna så mycket det går.

Utmaningen ligger i att bemöta moralismen som princip, som hellre vill ha hårda totalförbud på allt men som hittills visat sig vara mycket ineffektiv som metod. Om människor verkligen vill något, upplever ett behov i sina liv, hjälper det inte att förbjuda. Bättre att ersätta, skademinimera. Vi kan inte få alla att sluta köra bil då det är bättre att hitta nya renare bränslen. Vi kan inte stoppa tobaksbruket helt, men vi kan uppfinna nya produkter som är bättre för hälsan än cigaretter.

Det är om detta ett antal folkhälsoexperter skriver på Aftonbladets debattsida i början av veckan. I Tobakskonventionen står det uttryckligen att skademinskning är en tvingande grundpelare. Och Sverige sitter på vad som förmodligen är en av de mest framgångsrika skademinimerande produkterna som finns, nämligen snuset. Ändå är vi så dåliga på att marknadsföra det, ändå har vi en regering som hellre motarbetar och försvårar än marknadsför detta goda alternativ som en del av lösningen på ett globalt problem.Det är beklagligt. Många experter kan vittna om snusets fördelar för att hålla nere rökning. Om vi menade allvar med att det viktigaste målet är att minska skadorna av rökning snarare än att plocka moralistiska poäng borde vi marknadsföra snuset internationellt, inte försöka förbjuda på hemmaplan.

Mer läsning

Annons