Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befängt om svensk commandoräd

/
  • Kan Sverige idka framgångsrik piratjakt i Adenviken – bilden – borde försvarsmakten även kunna sätta ihop en styrka för att frita Dawit Isaak, tycker MUF-ledaren Niklas Wykman i ett inlägg på nyhetssighten Newsmill. Foto: Scanpix
  • Niklas Wykman, MUF, provocerar, men går  för långt.

Sätt upp en svensk commandostyrka, kliv in i Eritrea och frita den svenske fången Dawit Isaak. Förslaget är som klippt och skuret för romanhjälten Carl-Gustaf Gilbert Hamilton.

Annons

Nu är det inte Jan Guillou som skrivit en ny bok, utan Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman som bloggar över ämnet på nyhets- och debattsidan Newsmill på Internet.
Seriositeten i hans utspel slås fast i en TT-intervju där Wykman säger: "Absolut är det ett seriöst förslag som ska övervägas. Dawit har vissa rättigheter som svensk medborgare".
Om Niklas Wykman däremot efter detta magplask har rätten kvar till sin plats i Nya Moderaternas partistyrelse återstår att se.
Politiska ungdomsförbund provocerar och sticker ut. Det ska de fortsätta göra. Men det finns en fara i att gå för långt. Niklas Wykman överträder gränsen å det grövsta när han talar om en svensk eller EU-ledd specialstyrka för inmarsch i Eritrea.
Bara månader återstår innan hans seniorkollega och statsminister Fredrik Reinfeldt, iklär sig rollen som EU:s ordförande.  Moderatledaren önskar sig knappast sådana här utspel inför det uppdraget.
Visst kan det vara tröstlöst att höra Eritreas presidents skitprat om Sverige. Om Dawit Isaak och det moment 22 som omgärdar hela denna historia. Men snälla Niklas Wykman, ett väpnat angrepp från svensk trupp är så befängt att det inte behöver kommenteras mer.
Om MUF vill bli tagna på allvar och ses som framtida politiska påläggskalvar för exempelvis regeringsuppdrag, så fordras en helt annan stringens. Kliv ut ur lekstugan omgående.

Mer läsning

Annons