Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpa brott, inte fyrverkerier

Annons

Nyårshelgen kom med ännu en påminnelse om att Sverige är ett kluvet land, där skillnaden mellan lugna medelklassområden och platser som gränslösa gäng har tagit i besittning är slående. På vissa håll avfyras fyrverkerier upp i skyn under traditionsenliga och kontrollerade former. På andra platser skjuts nyårsraketerna som vapen mot folksamlingar och blåljuspersonal.

Bilderna från Möllevångstorget i Malmö, där situation blev helt okontrollerad under nyårsaftonen, har med rätta provocerat många. Som SVT:s Aktuellt (3/1) har kunnat rapportera är problematiken med fyrverkerier som medvetet skjuts som vapen ett känt fenomen på flera håll i landet.

Möllevångstorget i Malmö under nyårsfirandet. Raketer skjuts rakt in bland människor.

Laglösheten, och den totala bristen på respekt för både ordningsmakten och allmänheten, är direkt stötande. Ingen borde acceptera en sådan utveckling.

Våld och stök får aldrig flyga under radarn, eller bagatelliseras med hänvisning till att medborgare i andra delar av landet än så länge lever i en jämförelsevis mer trygg verklighet. Oro – inte överseende – är den legitima och sunda reaktionen.

Men det är en sak att sluta sig till att beteendet är oacceptabelt, och en annan sak att göra något åt det. Kommunerna har redan lokala ordningsföreskrifter och det är redan straffbart att ge sig på polis och räddningspersonal. Det som däremot inte fungerar är själva efterlevnaden.

I spåren av nyårsnattens oroligheter aktualiseras åter förslag om lagskärpningar, som skulle göra det förbjudet att skjuta fyrverkerier över huvud taget. Konsekvensen skulle bli att alla, det vill säga även den stora skötsamma majoriteten, påverkas.

En sådan lösning – om det ens är en lösning – bör inte vara något huvudalternativ. Lösningen måste ligga hos polis och berörda kommuner. I de fall där rimliga restriktioner saknas bör sådana sättas på pränt, och polisen måste konsekvent gripa in mot buset om det likväl uppstår.

Där polisen av erfarenhet vet att det kan bli stökigt, måste det förebyggande arbetet rimligen gå steget längre. Konstapeln som uttalade sig i Aktuellt-inslaget resonerade fritt om övervakning, förstärkning med ordningsvakter samt punktmarkering av misstänkta ordningsstörare.

Möjligheter som dessa bör övervägas och utvecklas. Förslag om generella förbud må verka handlingskraftiga, men det är trots allt brottsligheten och inte fyrverkerierna i sig, som är problemet.

Mer läsning

Annons