Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut på rätt nivå

/

En nyckel för att omvandla EU från den stora byråkratin till den goda demokratin är att människor i högre grad känner förtroende för den europeiska politiken. Den främsta anledningen till lågt valdeltagande i tidigare EU-val kan vara att väljarna inte känner att de kan påverka, att deras röst inte har någon betydelse.

Annons

uppfattningen tycks vara att besluten som tas där borta i Bryssel många gånger är avlägsna, krångliga och fel. Det är de många gånger.

Då hjälper det inte att slänga ut miljoner på EU-parlamentets egen direktsända tv-kanal för att bli mer poppis bland folket. Den som inte röstar i EU-valet, lär heller inte vara den som sitter i spänd förväntan och kollar live via datorn på sessionerna i Strasbourg.

en förändring och då finns inga nya lösningar. Förtroende, engagemang och förankring är grundingredienserna för en stark demokratisk struktur, precis som de alltid varit.

Lika viktigt som att ha rätt person på rätt plats i parlamentet, är då att rätt beslut framöver fattas på rätt politisk nivå inom EU.

Båda två aspekterna kan vi påverka genom valet 7 juni, genom att rösta in någon som tror på handlingskraften i regionerna och inte bara förlitar sig till nationalstaten.

att hoppas på Lissabonfördraget. Inte för att det är perfekt. Utan därför att det trots sina brister ändå är bättre än det fördrag som ligger till grund för samarbetet nu.

Beslut på en lokal nivå om en lokal fråga, leder hellre till att beslutet som fattas blir rätt.

Är det ett internationellt spörsmål som ska vägas, vore det tvärtom tokigt om det skulle landa på kommunfullmäktiges bord.

och andra som bor i rovdjurstäta områden till exempel bättre än EU-parlament och riksdag hur många björnar som är tillrådligt i den egna regionen.

EU är inte heller den instans som vet bäst när det gäller antalet träd på betesmarken i Trångsviken eller om frukt ska serveras på Vattudalsskolan, men är å sin sida ett helt överlägset politiskt instrument när det gäller att träffa internationella avtal i klimatfrågan.

och alltid så nära dem som det berörs som möjligt. Den federalistiska principen är det som kan rädda ett EU i demokratisk femtioårskris.

Mer läsning

Annons