Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkotta dansk fläskfilé

/
  • Mycket kött för pengarna kan locka så länge man förtränger grisarnas levnadsvillkor.

Bojkotta dansk fläskfilé. Valet känns givet efter Sveriges Radios avslöjanden om vidriga förhållanden i dansk svinproduktion. Djur som slås, djur som inte kan vända sig och en fullständigt känslokall syn på djuren från uppfödarhåll, gör att vi som konsumenter måste reagera.

Annons

Här finns massor att göra för snart nyvalda svenska EU-parlamentariker. Bilder inifrån en av Danmarks stora svinfabriker framkallar kväljningar. Grisar som trängs. Grisar som inte alla får plats att ligga ner samtidigt. Suggor som under hela sin levnad förvaras instängda i bur, så trång att djuren inte kan vända sig. Grisar som i vissa fall får varken halm eller strö. Grisar som slås med käppar för att skynda på slakteritransporterna.

25 miljoner danska grisar varje år. Av det exporteras 40 000 ton kött till Sverige. Svenska och danska djurskyddsbestämmelser skiljer sig avsevärt. Fixering av suggor är exempelvis sedan länge förbjudet i Sverige. Bortsett från de tre första dygnen efter grisning, men då för smågrisarnas bästa.

vi redan det här, före SR:s avslöjande. Någonstans måste nämligen de danska uppfödarna tjäna in kronorna som gör deras uppfödning billigare än den svenska. Fler djur på mindre yta är naturligtvis kostnadseffektivt, men nu finns svart på vitt att danskarna blundar för djurskyddet.

”Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1 700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar”, säger Torben Paulsen till Sveriges Radio.

är inte bara enskild producent. Han är dessutom ordförande för Danmarks svinproducenter. När inte ens Danmarks främste branschföreträdare ser ett värde i det etiska, förtjänar inte danskarna annat än en bojkott.

omedelbart och gör nu en avstämning mot slakteriorganisationen Danish Crown om läget i dansk svinproduktion. Illa är dock att det här sker först efter Sveriges Radios larm. En så stor importör som ICA borde redan i förväg känna till mer om djuretik – eller bristande sådan – när det gäller 30 procent av handelskedjans grisköttsvolym.

i en handvändning förmå danska grisuppfödare ändra beteende. Men det ska vi svenska konsumenter göra, även om den svenska fläskfilén är några kronor dyrare.

Mer läsning

Annons