Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borring och en nyanserad lantbruksbild till buren

/
  • Förra årets totala insamlade summa i Musikhjälpen.

Över 150 000 kronor skänker lantbrukare till Musikhjälpen för att belysa hur partisk rapporteringen om klimatpåverkan varit. Opartiska public service menar att man inte är ett debattforum och låter inte en bonde gästa buren på Stora Torget i Linköping.

Annons

Musikhjälpen samsänder i SVT och Sveriges radio för att samla in pengar till Radiohjälpen. Initiativet som direktsänds i en vecka syftar i år till att skänka pengar till årets tema: att ingen ska behöva fly undan klimatet. Många har startat egna digitala insamlingsbössor och företag utmanar varandra att samla in pengar.

I sin långa direktsändning ut i Sverige har Musikhjälpens programledare och inbjudna experter försökt förklara klimatproblemen och hur människor påverkas redan nu av klimatförändringarna. Det pratas faktabaserat och nyanserat om cykloner och tyfoner, om liv som går till spillo och om hur detta kan hända.

Men över 5500 lantbrukare och andra har börjat samla in pengar i en digital bössa för att nyansera bilden av hur vi åtgärdar problemen. Musikhjälpen har nämligen jobbat hårt för att beskriva problemet som att vegansk och vegetarisk mat är svaret på allt. Peter Borring, bonde och ordförande i LRF Östergötland, vill komma in som gäst i buren. Han har ställt frågan som enskild bonde men har inte fått något svar från produktionen.

– Vi är inget debattforum, är det svar Musikhjälpen gett.

Musikhjälpen har som uppdrag att lyfta en lite mindre känd humanitär katastrof (än till exempel kriget i Syrien) och att jobba folkbildande runt det. Vad man dock valt att sprida är att fortsätta på den uppstakade väg som svartmålar det svenska lantbruket. Netflixdokumentären Cowspiracy har varit med och puttat opinionen hårdare mot köttproduktionen. I Cowspiracy bevisas att lantbruk slukar enorma mängder vatten i sin livsmedelsproduktion, och köttet som mest. Men i parametrarna inräknas aldrig landsbygdens försörjning av viltkött, bär, egenodling och svampplockning. Det finns människor som inte köper ett enda paket grillkorv i matbutiken. Att handla lokalt och ställa om till ett mindre upptagningsområde av maten man konsumerar är inget som är med i resonemanget. Häromdagen rapporterade Aftonbladet dessutom att sallad faktiskt påverkar mer än köttproduktion. En kalori kött ger mindre växthusgaser än en kalori sallad. Utsläppen av växthusgaser är tre gånger större per kalori när det gäller salladen i jämförelse med bacon.

Peter Borring, ordförande för LRF i Östergötland där Musikhjälpen spelas in på Stora Torget i Linköping vill vara med och ge en nyanserad bild av lantbrukets påverkan på klimatet. Men i sin över 10 000 minuter långa direktsändning säger Musikhjälpen: Vi har inte tid med den nyanserade bilden.

Borring till buren har valt ett fredligt sätt att protestera och har dessutom samlat in över 150 000 kronor till Musikhjälpen för att uppmärksamma snedsteget och skygglappssynen.

Mer läsning

Annons