Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse Svensson (C) replikerar angående mobiltäckningen: "Bergner gör gemensam sak med IT-ministern"

Annons

När Petter Bergner i en ledare dömer ut min och andra centerpolitikers kritik mot regeringens hantering av mobiltäckningen på gles och landsbygd blir man onekligen förvånad. Bergner gör nu gemensam sak med IT-ministern Peter Eriksson (MP) som i november i fjol ställde in auktionen på det så kallade 700 MHz-bandet med mycket kort varsel. 700 MHz-bandet skulle den 1 april i år blivit tillgängligt för mobila tjänster. Men Eriksson beslöt att stänga den möjligheten minst till 31 maj nästa år, och med en förvarning om att stängningen kan komma att förlängas.

Bosse Svensson (C).

Läs även: Centerpolitiker plockar för billiga poäng om mobiltäckningen

Resultatet har blivit att Post- och Telestyrelsen ställde in frekvensauktionen och för närvarande inte gör något alls, utan väntar på att regeringen ska ge besked om vad man vill. Och eftersom jag har suttit med i Post- och Telestyrelsens styrelse i sex år så kan jag åtminstone komma med en välgrundad gissning om hur länge vi i realiteten kan få vänta på auktionen som ger oss nya master och bättre täckning. Det kan handla om två till tre år. Tyvärr låg samma okunskap bakom Erikssons beslut som bakom Bergners ledare.

Villfarelsen att det inte skulle gå att kombinera behovet av fungerande avskilda tjänster för blåljusmyndigheterna med att kommersiella aktörer får bygga ut mobiltäckningen. Det finns åtskilliga exempel på detta internationellt, det är helt enkelt så man gör. Och skälet är enkelt. Vid en verklig kris i landet måste ovillkorligen de kommersiella aktörernas nät användas. Det går inte praktiskt och ekonomiskt att avskilja och underhålla ett exklusivt statligt nät som räcker till för ett verkligt krisbehov. Det säger så gott som alla experter som får frågan. Det rimliga och fungerande sättet att bygga kanaler för samhällsviktig information är att tillförsäkra sig plats och kontroll i de kommersiella aktörernas nät.

Om Petter Bergner läst hela den utredning han hänvisar till hade han alltså sett en komplexare bild av vilka alternativ som finns när det gäller hur behovet för polis och andra blåljusmyndigheter ska tillgodoses. Intressen står inte mot varandra om man inte vill ställa det så för sig. Och när han dessutom drar slutsatsen att vi Centerpartister inte ska göra politik av IT-ministerns senfärdighet så blir ju frågan vad i herrans namn som är politik.

Före jul presenterade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) regeringens nya bredbandsstrategi.

IT-ministern har alltså tagit ett beslut som innebär att möjligheterna till bättre mobiltäckning på landsbygden skjuts med två kanske tre år framåt. Ministern, eller Petter Bergner för den delen, kan inte ge något som helst svar på frågan när förbättringen nu kan komma. De säger bara att det finns viktigare saker än glesbygden. Som att utreda hur staten ska kunna bygga upp ett eget statligt mobilnät för blåljusmyndigheterna för pengar som tillexempel kunde ha gått till fler poliser eller deltidsbrandmän på landsbygden.

Samtidigt lägger Telia ned kopparnäten i allt snabbare takt. Privatpersoner och företag som haft både bredband och telefoni via kopparnätet ska lita till ett allt trängre mobilnät. Så jag och Centerpartiet kommer nog att fortsätta slugga mot ministern.

Sluta utred. Auktionera ut frekvenserna. Se till att det byggs master så att landsbygdsbor får samma möjlighet att läsa Petter Bergners ledare digitalt som folk i stan, för att ta ett exempel. Rättvis täckning som det hette i spalterna.

Bosse Svensson

Distriktsordförande Centerpartiet Jämtlands län

Svar direkt: ÖP:s ledarsida måste självklart granska även centerpartistiska politiker med kritisk blick, och lika lite som vi gör "gemensam sak" med IT-ministern gör vi det med Centerpartiets distriktsordförande. Detta är naturligtvis en självklarhet, men det förtjänar ändå att understrykas, eftersom Bosse Svensson uttrycker sådan förvåning över kritiken från ledarredaktionen.

Jag motsätter mig inte att auktion av frekvensutrymme ska ske, och som jag skrev redan den text som Bosse Svensson angriper bör auktionen äga rum så snart som möjligt. Men jag tror att vi gör debatten en otjänst om vi förenklar frågeställningen på det sätt som har gjorts i den partipolitiska debatten, där behovet av att få hacka på regeringen på sina håll tycks blockera det utrymme för eftertanke som enligt min mening måste få finnas.

Vi kan till exempel inte låtsas som att det inte spelar någon roll om blåljusmyndigheterna blir nöjda eller inte. Därför är åtminstone jag nyfiken på vad berörda myndigheter kommer att säga i de remissvar som ännu inte är inlämnade. Centerpartiets rättspolitiske talesperson, Johan Hedin, har för övrigt intagit samma avvaktande hållning. För ledarredaktionen har Hedin uppgivit att han vill invänta remissvar och regeringens förslag, innan han redogör för Centerpartiets partilinje i frågan om framtidens kommunikationslösning för blåljusmyndigheterna. När Bosse Svensson säger "sluta utred" har han alltså inte sitt partis talesperson inom området säkerhetspolitik med sig, och det är glädjande.

Vi kan heller inte låtsas som att det räcker att fråga Bosse Svensson om vad myndigheterna behöver, för partipolitiska partsinlagor har som regel sina slagsidor. Visst fattar även jag att det låter handlingskraftigare med parollen "sluta utred", men det är inte säkert att en sådan attityd ger den mest solida och förankrade lösningen.

Oppositionsrollen i partipolitiken kan vara bekväm på det sättet. Man kan vara snabb med att skrika "era svikare, agera, skynda, hetsa!" Sedan, om det visar sig att det blev fel, går det nämligen alltid att klandra den regering man nyss hackade på ytterligare en gång, för att fel politik formulerades. Jag vill gärna tro att opinionsjournalistik med integritet, som problematiserar och kommer med relevanta invändningar, kan främja hanteringen av de viktiga frågor som politikerna måste ta ställning till.

Mer läsning

Annons