Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra – om Bucht lyckas hålla alla sina löften

Bucht verkar vara på krigsstigen med nya förslag och initiativ för landsbygden, det vore högst välkommet om någon reform på området blev av.

Annons

I en intervju med NSD talar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om det pågående arbetet med reformer för glesbygden. Exempelvis pågår just nu en översyn av det kommunala skatteutjämningssystemet, underlaget till nationella skogsprogrammet lämnades in i september och i januari presenterar landsbygdskommittén sitt slutbetänkande för en sammanhållen landsbygdspolitik. Ett exempel som Bucht gav på reformer han vill se över är att skriva av studielån för personer som tar jobb i glesbygd. 

Att det kommunala utjämningssystemet ska ses över är mycket klokt. Som det fungerar idag är de enda incitamenten för kommuner att få högre intäkter att höja skatten; att öka tillväxt, företagsamhet och befolkning påverkar inte. Höga kostnader för sociala problem i kommuner kompenseras från staten med bidrag samtidigt som tillväxt försvinner till statskassan. Det ger få incitament för enskilda kommuner att minska bidragsberoende och förbättra företagsamheten. Det är ändå staten som tar in alla pengarna och fördelar ut dem. Liknande problematik återfinns inom en rad andra landsbygdsområden. Diversifierade arbetsgivaravgifter, att låta landsbygden behålla momsen och liknande förslag handlar alla om att försöka motverka dagens problematik: att hela landet har samma villkor att förhålla sig till, trots att man inte har samma förutsättningar. Det innebär oundvikligen att vissa kommuner missgynnas. Att staten tar på sig rollen att samla in alla resurser och sedan fördela ut dem efter eget tycke har gett oss dagens situation där vissa orter får incitament att vara passivt bidragsberoende snarare än att utveckla egen särart, egna intäkter och egen tillväxt. Det är ett av de största grundfelen med Sveriges hantering av landsbygdsfrågan. Bucht verkar nu vara villig att se över detta, diversifierade studielånsinbetalningar är en metod, utjämningssystemet ett annat. Generellt säger han sig snegla på Norge som redan tagit fram en rad nya lagar för att stärka landsbygdens konkurrenskraft.

Det är positivt att Bucht är öppen för att ompröva och utreda frågorna. Kanske kände han själv att han behövde ta mer initiativ då det har varit förhållandevis tysta år hittills. Initiativet att föra in jordbruk och landsbygd under näringsdepartementet får i efterhand sägas inneburit precis vad många av oss oroade oss för, en marginalisering av frågorna. Särskilt nu när Damberg är fullt upptagen med den stora komplexa frågan med enkla jobb och en tudelad arbetsmarknad. Om Bucht nu menar allvar med att bryta sig loss och ta mer egna initiativ är det positivt. Återstår bara att se vad som tillslut kommer ut i form av färdiga förslag i andra änden.

Mer läsning

Annons