Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brexit kan innebära stora konsekvenser för svensk skogsindustri

Brexit: När Storbritannien formellt lämnar EU, kommer det få konsekvenser för svensk skogsindustri. Det är ingenting att hymla med. De negativa följderna av Brexit är djupare än att maktbalansen inom EU påverkas – en analys som annars varit den vanligt återkommande. Insikten borde också skänka en viss eftertanke till svenska EU-kritiker som gläds åt en upplevd politisk seger.

Annons

Att svenska skogsbolag har en exponering mot Storbritannien var SvD Näringsliv först att rapportera om, detta efter att Swedbank fått i uppdrag att analysera hur den svenska marknaden påverkas när av att Storbritannien lämnar unionen. På en tio i topp-lista finns flera skogsbolag med.

På första plats finns Holmen med en nettoexponering på 1,35 miljarder kronor, fjärdeplatsen har SCA och på delad niondeplats återfinns både Stora Enso och Billerud Korsnäs. Att SCA finns högst upp på listan över svenska bolag som påverkas brexit är inte särskilt förvånande, Storbritannien är bolagets näst största marknad. Likaså har Billerud Korsnäs tillgångar i Storbritannien. Med tanke på den politiska utvecklingen i Storbritannien efter folkomröstningen verkar ett hårt utträde svårt att undvika. För en vecka sedan klargjorde Storbritanniens premiärminister Theresa May landets position:

– Ett fullt medlemskap i tullunionen förhindrar oss från att förhandla fram egna djupgående handelsöverenskommelser med andra länder. Den brittiska regeringen vill återta full kontroll över lagstiftningsprocessen.

Med ett sådant skarpt uttalande känns det avlägset att Storbritannien intar samma eller en liknande relation till EU som den Norge och Schweiz har. Full kontroll över lagstiftningen möjliggör inte det. Därför är det viktigt att svenska politiker redan nu för samtal med Storbritannien för att ett frihandelsavtal kan komma på plats länderna emellan. På längre sikt är det naturligtvis önskvärt ifall ett frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien finns på plats.

Svensk handel med Storbritannien är en viktig konkurrensfråga som inte får slarvas bort. Tidigare utförda beräkningar visar att så mycket som var femte jobb i norr är beroende av skogsindustrin. Därför är det viktigt för norra Sverige att skogsindustrin behåller en konkurrenskraftig position ut mot Storbritannien och Europa. Den regionala utvecklingen i Norrland är mer beroende av Storbritanniens folkomröstningsresultat än vad folk tidigare har trott.

Mer läsning

Annons