Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C fäller inte regeringen nu, regeringssugna moderater får styra med sossarna istället

/
  • Centerledaren Annie Lööf gör ett inhopp från föräldraledigheten under Centerpartiets kommundagar i Karlstad.

Centerpartiets kommundagar i Karlstad ger ett rungande besked om regeringsfrågan. Det blir ingen alliansregering i år utan ett nyval.

Annons

Medan moderatledaren Anna Kinberg Batra utmanas allt mer öppet av kommunföreträdare och distrikt i sitt parti för att fälla regeringen Löfven och driva igenom en alliansbudget med Sverigedemokraternas stöd så avvisar Centerpartiets lokala makthavare den tanken. Som en ledande centerpartist uttryckte det i ett samtal: "Våra kommunföreträdare tänker ett steg längre än moderaternas".

Medan Jimmie Åkessons Sverigedemokrater skickar sirentoner som attraherar vissa moderata företrädare som inget annat hellre vill än att bli av med statsministern så har Centerpartiets gräsrötter stadigt surrat sin partiledning vid masten.

Läs mer: Den trollade verkligheten är ett hot mot vår demokrati

Budskapet från efter valet gäller alltså fortfarande, Centerpartiet sätter sig inte i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Den inrikespolitiska utvecklingen sedan dess, med "give them hell" och löftet från SD att prioritera ned riksdagsarbetet till förmån för gatans politik har inte gjort ordningssamma och långsiktiga centerpartister mer försonligt inställda till ett samarbete.

För där moderater inte tänker på nästa steg så funderar centerpartisterna på de kommande tre och fyra stegen. Och ett läge där en alliansregering till och med skulle vara svagare parlamentariskt än dagens innebär det att man går från kris till kris, prisgivna åt SD:s nycker. En röst från SD och MP på en socialdemokratisk budget skulle innebära en fälld alliansregering. Det skulle alltså vara ett sönderregerat alternativ vid nästa val, om det inte redan skulle ha utlösts en ny regeringskris och ett nyval hade hållits.

Läs mer: Så blir världen 2016

Budskapet från C är alltså att det behövs ett nyval eller seger i ordinarie valet 2018 för att det ska bli alliansregering. Även om allianspartierna hamnat längre ifrån varandra i migrationspolitiken så kommer det inte att vara ett regeringshinder. Grunden i allianssamarbetet är att enighet behövs för att ändra, och den tuffare migrationspolitiken som den rödgröna regeringen slagit fast och som har stöd av andra allianspartier kommer alltså att ligga fast. Dessutom pekar Centerpartister gärna på man i andra frågor kommit närmare varandra, som när Moderaterna nu svängt om arbetsrätten.

Kommundagarna i Karlstad lyfter också det politiska fokuset på hur Sverige ska lösa de integrationsproblem man står inför. Här uppvisar Centerpartiet krisinsikt genom att slänga sådant som var bra för bara ett par år sedan över bord för att det är ett nytt läge:

Lärarlegitimation slopas för att klara av lärarbristen, och pensionerade lärarna ska lockas tillbaka för att klara av att utbilda de 70 000 nya eleverna.

Nytt arbetsmarknadsavtal för nyanlända med låga kvalifikationer som har svårt att få jobb.

Socionomkravet för att ta hand om de 35000 ensamkommande flyktingbarnen ska tas bort.

Snabbare fånga upp nyanlända med vårdkompetens genom att låta dessa arbeta som vårdbiträden medan man lär sig svenska och skaffar sig legitimationer. Här är förövrigt region Gävleborg en föregångare.

Pilotkommuner för regelförenklingar i bostadsbyggande, bland annat när det gäller strandskyddet.

Läs mer: Erbjud nyanlända kvällsstudier och lägre ingångslön

Om regeringen Löfven sitter kvar till valet 2018 beror mycket på hur man klarar av att lösa de saker som nu Centerpartiet har förslag kring, och vilken uthållighet det finns hos Miljöpartiets gräsrötter att ta ansvar för Sverige.

Om Centerpartiet ska medverka i en regering krävs nyval: De moderater som snabbt vill ha in Anna Kinberg Batra i en regering bör inse att dörren Alliansen samt SD inte bara är stängd utan också låst med bortslängd nyckel. Den snabbaste vägen till Rosenbad för M är att moderaterna regerar ihop med socialdemokraterna. Men det pillret verkar alltjämt vara för beskt för moderaterna.

Mer läsning

Annons