Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet tar ett viktig steg på en lång resa för att "hålla gränsen"

”Även vi måste ”hålla gränsen”.
På åttonde våningen på Scandics nya hotell mitt emot Stockholms centralstation stod centerledaren Annie Lööf i torsdags och höll ett jultal som handlade till stor del om försvarspolitik.

Annons

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kan göra helg efter ett jultal som lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna bakom sig i försvarspolitiken samt historiskt höga 9,2% i Expressen Demoskop.

För Centerpartiet var det här det sista stora steget tillbaka in i en gammal roll, den med en statsbärande ambition.

Renoveringen har pågått länge och resan började under Maud Olofssons tid. Den har fortsatt under Lööfs femåriga partiledarskap, målmedvetet steg för steg.

Miljöpolitiken, företagspolitiken, att ha en egen chefsekonom och så Europapolitiken in i partiets VU genom europaparlamentarikern Fredrick Federley var de första stegen.

Under de senaste 18 månaderna har förflyttningarna skett inom statens mer hårda kärna. På C-kongressen i Falun förra hösten röstade partiet med bred majoritet igenom att ”hoberna skulle lämna Fylke” genom att Centerpartiet sade ja till Nato.

Läs mer: Nato-ja är att hoberna har lämnat Fylke

På kongressen var det fler än en som pratade om centerpartister i en Sagan om Ringen-tappning, godmodiga, närodlade, livsglada gröntäppeboende mikroentreprenörer men tidigare utan större intresse för övriga Midgård.

Skillnaden är nu att Centerpartiet har befolkats av hober som Bilbo och Frodo. Hober som vet att det som händer bortanför Fylkes gränser avgör kullarnas öde.

Under 2016 kom profileringen av polis och trygghetsfrågor och nu försvarspolitiken. Just försvaret har Centerpartiet haft i profilträda lika länge som den strategiska timeouten varat. Men genom utspelet om att som lägst ligga på ett genomsnitt av de nordiska länderna har partiet kört om både Moderaterna och Kristdemokraterna på insidan. Och Liberalerna som står utanför försvarsuppgörelsen reagerade stressat för att markera sin roll som Alliansens försvarshök.

Reaktionerna bland journalister på plats visade också att få utanför Centerpartiet sett det här komma.

Även om Annie Lööf under talet använde siffran nordiskt snitt 1,3% för vad som borde vara försvarsberedningens absoluta golv ska man minnas att det är 2015 års siffra. Sedan dess har Norge och Danmark aviserat höjningar, Finland kommer att behöva göra omfattande ökningar eftersom man ska köpa både flyg och partyg.

Det gör att vi fram emot perioden efter 2020 pratar minst 1,6-1,7% av BNP:n. Samtidigt finns det utmaningar att göra av med pengar på rätt budgetår.

Om du har en uttorkad och utsvulten patient så kan man inte duka fram ett julbord. Återtagande av försvarsförmåga måste vara strukturerad, men kan inte helt följa fyrkantig formler enligt normala budgetprocesser de kommande åren.

Läs mer: Finlands reservister redo att bidra till att lösa Sveriges officerskris

Checkhäftet med en summa, som ingen kan ange idag, behöver komma fram för att göra förstärkningar av totalförsvaret. Det behövs för det faktiska läget, men också för att bryggan över till nästa försvarsperiod inte får bli för stor. Dessutom måste myndigheterna själva få flytta över pengar till nästa budgetår.

Ännu saknas hela handen från regeringen, den som får alla myndigheter och kommuner att ta itu med arbetet. Frustrationen finns ända ned på kommunalrådsnivå.

Signalerna i omvärlden redan under torsdagen och fredagen borde skynda på staten. FOI kom med en rapport som pekar på att Ryssland nu har förmåga att utan förvarning använda militärmakt.

Den ryska upprustningen fortsätter och politiskt prioriteras försvaret framför andra utgiftsområden. De uppgifter som senaste veckan spridits i svensk press om att ett trendbrott skett och utgifterna nu går ned har jag inte kunnat få bekräftat av experter och diplomater med djupa kunskaper om Ryssland. Samma mönster fanns 2014, falska uppgifter spreds om nedskärningar som inte stämde.

I Storbritannien tyckte inte den militära underrättelsetjänsten MI6 att höstens varningar från säkerhetstjänsten MI5 räckte. I det första offentliga talet någonsin från underrättelsetjänstens högkvarter varnade chefen Andrew Young i skarpa ordalag. Han nämnde inte Ryssland vid namns nämnande. Det behövde han inte.

"Riskerna som står på spel är djupgående och de utgör ett grundläggande hot mot vår suveränitet. Detta bör vara en angelägenhet för alla som delar demokratiska värderingar. ”

”De gör det genom olika medel, som varierar från cyberattacker, propaganda eller undergrävande av den demokratiska processen. Vårt jobb är att ge regeringen informationen i förväg, att belysa dessa aktiviteter och hjälpa vårt land och våra allierade, särskilt runt omkring i Europa, att bygga resiliens som de behöver för att skydda sig själva.”

Läs mer: Fram när checkhäftet när totalförsvaret börjar om från början

Och priset att inte agera kan bli det högsta.

"Riskerna som står på spel är djupgående och de utgör ett grundläggande hot mot vår suveränitet. Detta bör vara en angelägenhet för alla som delar demokratiska värderingar. ”

EU och Nato samarbetar nu också snabbare för att öka samhällets motståndskraft och säkra kritiska funktioner. Sverige har en lång resa innan totalförsvaret är på plats som det borde vara.

Centerpartiet har börjat resan att dra politiska konsekvenser av detta. Nu behöver fler gör det samma skyndsamt. Det behövs både för Fylke och Midgård.

Mer läsning

Annons