Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet vill förbjuda nya skatter för jordbruket

Det är förstås ovanligt att oppositionen visar sina kort före regeringen. Om det nu inte är för att syna en bluff?

Annons

Allt som krävs för en offensiv oppositionspolitik är att man inväntar regeringens politik och därefter presenterar ett eget förslag som är 10 procent bättre. Därför var det modigt av Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Kristina Yngwe att i helgens ATL offentliggöra centerns förslag för hur Sverige ska nå de livsmedelspolitiska mål som partierna i en blocköverskridande överenskommelse kommit överens om. Bland annat kommer Centerpartiet föreslå ett tillfälligt förbud mot införandet av nya punktskatter som berör jordbruket fram till 2020. Ett annat förslag är att återbetalningen av dieselskatten ska höjas från 200 miljoner kronor till 300 miljoner kronor, dessutom ska den indexeras så att den följer nuvarande index för dieselskatten. Centerpartiet kommer presentera fler förslag senare, delvis som en del av ett gemensamt alliansförslag.

Hur väl regeringens tänker matcha dessa förslag återstår att se. Hittills har ingen konkret politik presenterats under de tre åren Sven-Erik Bucht (S) varit landsbygdsminister. Den proposition om livsmedelsstrategi som han presenterade under måndagen går i samma anda.

Provocerande nog saknas konkret politik, i stället får Sveriges bönder vänta några år extra eftersom konkreta politiska resultat göms undan i "handlingsplaner". Sven Erik Bucht (S) har ännu inte byråkratiserat jordbruket, men han har definitivt överbyråkratiserat jordbrukspolitiken. Sällan har ett så välutrett politiskt område hållits tillbaka av så mycket utredningar, handlingsplaner och fikagrupper. Ett kvitto på att Buchts proposition är svag är det direkta positiva gensvaret som kom från miljörörelsen och djurskyddsorganisationer tillsammans med den obligatoriska propån om att miljö borde uppvärderas ytterligare. Det är inget fel på miljöpolitik, men om politiska förändringar innebär ett tuffare regelverk att leva upp till och större kostnader då måste givetvis regeringen kompensera branschen för de samhällsåtaganden som man tvingar på den. Det är bland annat detta branschen har väntat på.

Förhoppningsvis stämmer inte intrycket av regeringen. Förhoppningsvis är Sveriges landsbygdsminister redo att redan i höstbudgeten presentera konkreta och offensiva förslag bortom byråkratiska handlingsplaner. Om regeringen inte lyckas mäkta med något annat än gemensamma mål tillsammans med Alliansen under en hel mandatperiod, då är det ett misslyckande.

Mer läsning

Annons