Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att modernisera

/
  • Maud Olofsson har presenterat ett förslag om Mini-LAS. Arbetsrätten blir ett diskussionsämne på Centerstämman i Örebro.

Ungdomsarbetslösheten är ett växande problem. Lagen om anställningsskydd, LAS, gör inte saken bättre för ungdomarna. Det säger sig självt vem principen sist in först ut drabbar först.

Annons

Men framförallt skapar inlåsningseffekten problem på arbetsmarknaden och då inte minst för människor som stannar kvar på arbetsplatser de helst skulle vilja lämna. ”Trygghetskapitalet” av att ha jobbat många år på samma ställe väger tungt i värderingen, söka nytt eller stanna kvar.

Centerpartiet törs ta debatten om det här. Partiet har både Moderaterna och Socialdemokraterna mot sig, men vad viktigare är, de har näringslivet, flertalet intresseorganisationer och forskare med sig.

Partistyrelsens förslag är att en minimerad LAS ska kombineras med höjd A-kassa under den första tiden av arbetslöshet. Parterna bör få större möjlighet att komma överens med varandra för att säkra anställningsskyddet.

Det är viktigt att ta tag i det här även om det måste göras stegvis och med viss fingertoppskänsla. Trygghet för den enskilde är inte i dagsläget att vara knuten till en arbetsplats hela livet. Trygghet är att ha valmöjlighet.

Då behövs fler växande företag som kan ge fler jobb, och här måste Centern som entreprenörsparti anstränga sig hårdare. Ett steg är dock att pådriva en modernisering av arbetsrätten.

Mer läsning

Annons