Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är 2016 och det är vardag även i Raukasjö

/
  • I Raukasjö blev man nyligen av med postutdelningen som levererats via skoter, båt och fyrhjuling i 102 år.

I Raukasjö blev man nyligen av med postutdelningen.

Annons

Bygg ut och lyxa till det där förhållandena är optimala. Lägg ner och spara där området kallas otillgängligt. Det finns ingenting som är rättvist med mobiltäckningen i Sverige.

Det planerade höghastighetståget som ska korta sträckorna Stockholm - Göteborg och Stockholm- Malmö med 30 minuter har många likheter med mobilnätet i Jämtland. Landets kommunikationer utformas med rättesnöret staden.

Det går fortfarande att nedmontera det fasta telenätet trots att mobiltäckningen är undermålig och i vissa fall obefintlig. Det finns få operatörer som försöker förstärka på gamla system. Men de flesta aktörerna är stora jättar som ser 98 procents täckning i Sverige som något otroligt fantastiskt.

Men vi jämtar vet att vissa aktörer går inte ens att ha med i kalkylen när det är dags för byte av telefon och abonnemang. Vi vet om svackorna bakom bergen. Vi vet att allt viktigt måste avhandlas på en specifik sträcka längs länsvägen. Därför måste mobiloperatören åtminstone leverera där det borde vara täckning.

Här är landskapet där statens förra teleleverantör och största aktör på internetmarknaden kan säga till en entusiastisk och betalvillig kund:

– Nej, jag får inte leverera bredband till dig. 

Anledningen är att de drar ur sladden för min del av världen. Det är inte längre lönsamt eller för gammal teknologi att underhålla. Trots dessa nedmonteringar kan samma områden inte ha nya och moderna utbyggnader av kommunikationer när man kapar teletråden.

Det är delar av världen det handlar om. Inte kolonier för wifi-fria helger. Det är vardag, det är 2016 även i Raukasjö. Slumpen har inget med hur utformningen av service är uppbyggd. Den urbana normen har starkt satt rättesnöret staden som mall.

Om 98 procent av befolkningen har bra täckning låter det helt fantastiskt. Men det är än bättre att alla 100 procent har minst GSM-nät eller varför inte 3G-tillgång? Alltså inte lyxtillgång och full fräs på internet men åtkomst och fungerande nät. Vardagsvin men inte champagnesprut. Det är inga stora krav som läggs fram. Det är mänskliga rättigheter som svensk medborgare och skattebetalare. År 2016 ska mobilnätet nå alla som vill.

Därför måste det till direktiv som det inte går att krypa ur. Post- och telestyrelsen har fått granska i efterhand när postgången i Lidsjöbergsområdet förflyttades så några abonnenter hade nästan 4 mil till brevlådan. I Raukasjö blev man nyligen av med postutdelningen som levererats via skoter, båt och fyrhjuling i 102 år. Man kan helt enkelt göra så och ta smällen att bli granskad i efterhand. Men lagar och bevakande myndighet kan inte se till att befolkningen har en lägstanivå av service.

Mobiltäckning är en medborgerlig rättighet. I Sverige och Jämtland finns andra klassens medborgare som inte är värda mobiltäckning enligt rådande lagar.

Mer läsning

Annons