Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är Vänsterpartiet som sänker din lön

/

Motståndet mot lägre ingångslöner är hycklande. Egentligen är det vänstern som vill sänka din lön och sänka din pension.

Annons

– Låga löner ger låg pension säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Vilket tramsigt påstående. Ingen har i debatten om ingångslöner och tröskeleffekter på arbetsmarknaden hävdat att en persons första lön kommer stanna där och vara samma lön hela livet. Alternativet till en lägre ingångslön är inget arbete alls och ett fortsatt utanförskap – inte ett jobb med hög lön.

Det är ohederligt av Vänsterpartiet att använda den här typen av argument, gång på gång, i stället för att förhålla sig till empiri och fakta.

Glöm inte att det är vänstern och inte de borgerliga partierna som vill att det svenska folket ska ha mindre pengar kvar i plånboken. Vänstern har varit emot varje jobbskatteavdrag och varje skattesänkning. Varje gång våra politiker haft chansen att sänka skattetrycket då har Vänsterpartiet opponerat sig. Tvärtom har vänstern varit för varje skattehöjning och röstat fram nya skatter.

Att höja skatten slår som hårdast mot människor som har låga inkomster eftersom det är en grupp som har den tuffaste uppgiften framför sig att prioritera utgifterna varje månad. Den uppgiften blir inte enklare ifall pengarna äts upp av en ny skattehöjning. När månadens utgifter ska ses över är det plötsligt något ytterligare som måste prioriteras bort.

Visst. Vänstern värnar om våra kollektiva nyttigheter, sådant som skola, vård och omsorg. Men det gör också alla andra. En allmän och rättvis välfärd är konsensus i svensk politik. Ingen driver frågan om att nedmontera välfärden. Skillnaden är att vänsterns skattehöjningar ska betala sådant som gratis entré till statliga museer i Stockholm.

Vänstern är inte heller någon god förvaltare av vårt pensionssystem. Våra pensioner blir trots allt högre ju mer vi arbetar och desto fler som hjälper till med dess gemensamma finansiering. Ett robust och generöst pensionssystem kan därför inte kombineras med en politik som gör att svenska företag tappar i den internationella konkurrenskraften med uppsägningar som följd. De jobb som blir över ska sen arbetstidsförkortas.

Sanningen är den att om Vänsterpartiet hade egen majoritet då skulle allt snart sluta fungera. Detta eftersom vänsterns politik går ut på att straffa allt som ger intäkter samtidigt som utgifterna ska öka. Det är en budget som varken fungerar i hushållen eller i regeringsställning. Socialism är en systemkollaps på riktigt.

Det har också historien bevisat gång på gång.

Mer läsning

Annons