Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går bra för Putin i de kokta grodornas tidevarv

Allt tyder på att den som blir fransk president i maj antingen är en marionett till Putin eller en som klipper och klistrar rysk propaganda.

Annons

Liknelsen är gjord av Nicolas Tenzer som leder tankesmedjan Centre d’Etude et de Reflection pour l’Action Politique.

Marionetten handlar om Front Nationals Marine Le Pen som lånat pengar från ryska intressen. Klippa-och-klistra-kandidaten är François Fillon, som i söndags vann Republikanernas primärval. Som högerpartiets kandidat väntas Fillon vara den som står emot Le Pen i den andra omgången av presidentvalet, efter att socialisternas kandidat slås ut i den första.

Putin och Fillon är vänner sedan länge. Här syns de tillsammans vid ett fototillfälle 2013.

Om Fillon på andra områden är långt mer sympatisk än Le Pen så är det när det kommer till Ryssland som de är alldeles för lika.

Fillons Putinrelation går tillbaka till 2008, året då Ryssland invaderade Georgien. Fillon var då Sarkozys premiärminister och mötte då sin ryske motpart (under den här perioden var Putin premiärminister och inte president, den posten hade Medvedev).

Fillon stödjer Assad i Syrien och har twittrat att Ryssland inte är ett hot (Baltikum, Polen, Ukraina, Georgien och västvärldens samlade underrättelsetjänster är av en annan uppfattning).

Läs mer: Terrorn i Paris - i natt är vi alla fransmän

Rysk press och ryska politiker har hyllat Fillon som ”den franske Trump som kommer att bryta upp Europa”. Och även Putin själv har blandat sig i det franska primärvalet genom att erkänna sina nära ”personliga relationer” samtidigt som han passade på att lovorda Fillon.

Även om den ryska förhoppningen att Fillon skulle bli slutet för EU är väl drastiska, särskilt jämfört med Marine Le Pen som hatar den europeiska gemenskapen, så innebär en president Fillon ett framsteg för Ryssland.

Balter, polacker och ukrainare fruktar att detta blir en signal till Ryssland om grönt ljus att upprätta sin intressesfär på deras bekostnad.

Det kommer att bli svårare att förlänga sanktionerna efter den olagliga annekteringen av Krim. Trycket på ännu en återstart med Ryssland kommer att öka. Det som balter, polacker och ukrainare fruktar är att detta blir en signal till Ryssland om grönt ljus att upprätta sin intressesfär på deras bekostnad.

Det går onekligen bra för Putin nu. I USA har två av varandra oberoende forskningsgrupper konstaterat att Ryssland haft påverkan på presidentvalet, förutom hackningen av demokraternas mejlservrar. En kombination av internetbotar, betalda troll och propagandasajter har spridit konspirationsteorier och svartmålningar av Clinton samtidigt som man har lyft Trump.

En av rapporterna har identifierat 200 sajter som rutinmässigt publicerar rysk propaganda med en total räckvidd på 15 miljoner amerikaner. På Facebook beräknas kampanjerna ha setts mer än 213 miljoner gånger.

Lägg därtill debatten om det finns avvikelser eller inte i valresultaten i nyckeldelstataterna Wisconsin, Pennsylvania och Michigan. Det är delstater som överraskande avgjorde valet till Trumps fördel. Här är oron att delar av valresultatet kan vara datahackat, något som det också varnades om före valet. De Grönas presidentkandidat Jill Stein har begärt omräkning.

Det i sin tur har fått valets segrare Donald Trump att i helgen twittra på ökänt manér. Utan känd grund för anklagelsen hävdar Trump att det varit väljarbedrägeri i Virgina, New Hampshire och Kalifornien samt att miljontals olagliga röster ska ha lämnats in. Dessutom attackeras som vanligt media i detta om mörkläggning.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Det är svårt att tänka sig ett effektivare sätt att förstöra förtroendet för västerländsk demokrati och USA än det som nu sker. I Sverige växer också oron för hur valet 2018 kan komma att förstöras på samma sätt. Att världen blir farligare och osäkrare är uppenbart.

Det gamla talesättet som bygger på myten att en groda kan kokas levande är passande för vår tid. Långsamt har temperaturen skruvats upp så att vi inte känner eller förstår vad som händer innan det kokar.

Dags att stänga av spisen och hälla kallvatten i kastrullen. Och höja försvarsanslagen omedelbart, inte sedan i en försvarsberedning.

Intresserad av säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons