Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kostar på att vara hjälte

Det Kalla kriget är historia. Men ännu är det långt till vår.
G20-ländernas träff i London omnämndes som ”Mötet som ska rädda världen”. De beslut som fattades, de fasta handslag som togs och skrattande presidenter på bild vittnar om en betydelsefull vändpunkt.

Annons

Är det alltså möjligt att vi över lag går en fredligare och internationellt mer avslappnad tid till mötes?

Förväntningarna på Barack Obama kan dock tyckas nästan religiöst höga. Han har själv tvingats påpeka att han inte föddes i en krubba i Betlehem. Trycket på honom är omänskligt, men så har han kanske också redan åstadkommit det ingen annan människa förmått.

En kursändring i världen. För många har det egna landet blivit övermäktigt. Berättigar det inte religiös tro så legitimerar det åtminstone framtidstro.

Men det kostar på att vara hjälte. För odödlig är han inte heller, varför en stab på 500 personer fick följa med honom på första resan som president till Europa. 200 av dessa personer jobbade med säkerheten och inga detaljer rinner tack och lov mellan fingrarna på Secret service.

Den egna limousinen – ”The Beast” – följde för säkerhets skull med i bagaget. För trots tecken på avspänning kan det ju fortfarande behövas ett fordon som sprutar både kulor och tårgas. Fast man kan ju undra hur klimatsmart den är den där besten.

Obama är förresten inte den ende som får betala ett högt pris för att rädda världen från pessimism. Kalas kostar. Notan för G20 mötet landade på en kvarts miljard kronor.

En spottstyver i jämförelse med vad de beslutade åtgärderna i sig kommer att kosta. 9 000 miljarder kronor för att rädda ekonomin och därmed rädda världen. Så hur är det man säger – ändamålet helgar medlen? Vad är väl en kvarts miljon i sammanhanget.

Vår ekonomiskt medvetne Anders Borg får ha det i åtanke när Sverige står som värd för 3 600 möten under ordförandeskapet i EU. Det blir inte gratis det heller.

Mer läsning

Annons