Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förändring behövs

/
  • I den nya gymnasieskolan bereds plats för yrkesutbildningar som matchar arbetsmarknadens behov.

Det finns många som ogillar Jan Björklund och hans hårdare tag i skolan. Men är det så fel att ställa krav?

Annons

I propositionen Nya gymnasieskolan ställer Björklund ju framförallt krav på skolan att leverera det den ska. Det vill säga kunskap som är användbar i samhället som det ser ut.

Om fler elever tar sig igenom åratal av utbildning utan att tillägna sig nödvändiga baskunskaper är det naturligtvis inte bara elevernas fel. Alltså – skolan måste reformeras.

Storsatsning sker på yrkesutbildningarna, en återspegling av arbetsmarknadens behov. Det ska finnas tolv yrkesprogram att välja bland och de ska innehålla mer tid till yrkesämnen än de sex högskoleförberedande programmen. Yrkesprogrammen ger inte behörighet till universitetsstudier. Möjlighet finns dock att läsa upp sig senare.

Valfriheten i gymnasiet stramas åt, det blir svårare att få till stånd lokala kurser. Kraven på niorna att ha godkänt i matte, svenska och engelska för att komma in på gymnasiet stramas upp, genom att åtta ämnen utöver dessa måste vara godkända.

Protester är förstås att vänta från olika håll. Men om alternativet är att låta skolan vara som den är nu, då är det kraven på det politiska ledarskapet som är för lågt ställda.

Mer läsning

Annons