Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kvarnsten för rättsväsendet

/
  • Rättvisans fru Justitia våndas nog många gånger när det gäller hanteringen av mytomanen och den påstådde seriemördaren Thomas Quick. Nu kan det vara dags igen.  Foto: HENRIK MONTGOMERY

Seriemördaren Thomas Quick ansöker om resning i ett mordfall från 1997. Han säger sig ha blivit dömd på falska erkännanden och vill nu bli friad. Fallet Quick är en kvarnsten runt halsen på den svenska rättvisan. Det spelar ingen roll hur rättsstaten fortsättningsvis behandlar Quick, så blir det varken rätt eller fel.

Annons

Mytomanen Thomas Quick säger sig ha mördat ett 20-tal människor. Han är dömd för några fall, men långt ifrån alla erkännanden han gjort har föranlett påspädning av hans straff.

Nu begär han resning i ett fall från 1997. Quick påstår sig vara oskyldig, fastän han tidigare tagit på sig skulden till mordet på 24-årige israelen Yenon Levi.

skriver i ansökan att Thomas Quick var svårt psykiskt sjuk och inte kunde tillvarata sina egna intressen när rättegången hölls. Han hävdar att Quick aldrig fick en rättvis rättegång. En oskyldig Quick dömdes för mord.

I flera av mordfallen där Thomas Quick har varit inblandad hänvisar kriminalexperten Leif G W Persson till vag bevisföring. Han har alltså fällts för att han erkänt – inte för att bevisen varit starka. Här finns anledning att vara kritisk mot det rättsmaskineri som hellre fällt än friat.

Men det är inte heller lätt veta när Quick ljuger eller talar sanning. Dilemmat för rättsstaten Sverige är förstås att för varje mord som Quick erkänt på felaktig grund, så går en annan mördare fortfarande fri. Här ligger också kvarnstenen och mal runt svenska fru Justitias hals. I den meningen skulle det förstås vara juridiskt vettigt att pröva saken på nytt.

hans klient är i bättre psykiskt skick nu än vid rättegången 1997, något som talar för resningsansökan. Kanske har advokat Thomas Olsson rätt, men med tanke på hur mytomanen Quick vilselett och dribblat bort det svenska rättsväsendet tidigare, så varför lita på honom nu?

Demokrati måste få kosta pengar. I demokratin ligger också att för brott misstänkta människor ges fair rättslig prövning. Mycket tycks ha gått snett i rättsväsendets hantering av Thomas Quick. Men han har också själv bidragit därtill.

lär den följas av fler. Till sist blir allt ett enda virrvarr. Låt därför lagda kort ligga. Även om det innebär att full rättvisa inte skipas i Quicks alla mål. Staten kommer inte mycket längre.

Mer läsning

Annons