Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig rödgrön röra

Som om inte Mona Sahlin och hela S-rörelsen hade nog med saker att förklara och tydliggöra då första majtalen ljuder runt om i riket på torsdag.

Annons

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sköt hänsynslöst av en alldeles egen raket redan idag på Politikerbloggen, där han deklarerar att ett samarbete med något mittparti efter valet inte är någon omöjlighet.
Kanske inte omöjligt för MP, men väl för Socialdemokraterna som numer bygger sin identitet på att vara ett "tydligt" alternativ mot partierna i Allianskvartetten.

En sak har Eriksson rätt i, samtliga av dagens riksdagspartier borde tala klarspråk om hur de kommer att agera om det värsta sker 2010, nämligen att Sverigedemokraterna tar sig över fyraprocentströskeln och in i det politiska finrummet för att där utgöra vågmästare. Väljarna förtjänar sådant klarspråk.
Men hur lätt blir det för Mona Sahlin att vara tydlig i det här läget? Delar av hennes anhängare har kritiserat henne för att öppet och i förtid samarbeta med de andra parterna i De rödgröna. Eriksson kan knappast få bifall i det här koalitionsresonemanget från Sahlin, för då blir förvirringen total.
"Vi kommer att ha ett tydligt regeringsalternativ i god tid innan valet", lovade S-ledaren då hon hårt pressad skyndade fram en samarbetskoalition som uppenbarligen har mycket läxa kvar att göra för att kunna fungera ihop. Men faktum är att ju närmare valdagen kommer, desto otydligare blir det.
Nu återstår att se hur Mona Sahlin hanterar sin alldeles egna rödgröna röra på första maj. Gör hon det inte kan det mycket väl bli hennes sista maj som partiordförande.

Mer läsning

Annons