Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast den som köper svensk mjölk förtjänar att bo i öppna landskap

Annons

I Eldsberga utanför Halmstad har en lokal handlare satt ned foten. Det utländska köttet har plockats bort från butikshyllorna. Den som vill laga köttbullar blir helt sonika tvungen att gynna svenska bönder, eller vända sig till en annan butik.

Kor på bete.

Aktionen, som P4 Halland har rapporterat om, motiveras med att butiken vill stötta svensk landsbygd och gynna svenska gårdar. Så kan en handlare givetvis göra, men agerandet är inte riskfritt. Konsumenterna vill givetvis fatta egna beslut och de som inte accepterar att utländska lågprisalternativ inte längre finns att tillgå, kan välja bort en marknadsaktör som inte vill svara upp mot efterfrågan. För en liten lanthandel inom pendlingsavstånd från storhandeln kan varje bortstötningseffekt bli spiken i kistan.

Man kan således inte förvänta sig att butiksägarna ska följa exemplet från Eldsberga. Inte om det visar sig att principfastheten straffar sig ekonomiskt.

I konsumentledet råder större handlingsfrihet, men inom samma marknadsekonomiska ram. Att handla mat är en vardaglig syssla, men det kan också vara en politisk handling. Genom det egna köpbeteendet går det att gynna och straffa som man behagar.

Var och en väljer sina egna kriterier och visst finns det möjligheter bortom de svenska gårdarna. Etiska produkter går att få även från det utländska sortimentet och även argumentet antibiotikafritt = svenskt kan komma att tappa i betydelse. Lantbrukets Affärstidning (10/1) förutspår en hårdnande konkurrens från Danmark, där grisnäringen är på gång med en produkt som är garanterat antibiotikafri.

Om en levande landsbygd och öppna landskap tillerkänns ett värde blir det emellertid naturligt att välja just svenskt. Landskapet kommer inte att förbli öppet om ingen vill hålla det öppet. Ingen är tvingad att värna den egna landsbygden, men den som inte gör det borde kanske ta konsekvenserna.

Bo inte naturskönt vid jordbruksmark i Jämtland, Hälsingland eller Dalarna om du inte bryr dig om de lokala gårdarnas överlevnad. Flytta för all del någonstans där det är igenslyat, ogästvänligt och fult. Bosätt dig på en plats som bättre harmonierar med dina egna konsumentval.

Den billiga biffen kommer säkert att smaka ljuvligt där du sitter vid uteplatsen.

Mer läsning

Annons