Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälla regeringen är ingen quick fix på Moderaternas svaga oppositionsroll

Det är uppenbart att moderatledaren Anna Kinberg Batra känner sig pressad och vill återfå kommandot i svensk politisk debatt. Det är därför hon presenterar sitt krav på en gemensam alliansbudget till höst och öppnar upp för att fälla regeringen ett år innan valet. Moderaterna trivs bäst i högerkanten med en tydlig konfliktlinje mot socialdemokratin om regeringsmakten. Där är man inte i dag, i stället är det Sverigedemokraterna och Centerpartiet som intagit en ledande oppositionsroll genom en tydlig politisk idé.

Annons

Anna Kinberg Batra, partiledare Moderaterna

Utspelet var oförankrat med övriga partier i Alliansen. Moderatledaren hade informerat övriga partiledare i Alliansen inför fullbordat faktum via sms. Det är knappast så en förankringsprocess går till om man vill få med sig sina kamrater. Ett desperat agerande som påverkar samarbetsklimatet i Alliansen och kommer på sikt försvaga Moderaternas självklara statsministerroll.

Om man gör anspråk på att leda landet då måste man först vinna förtroende hos väljarna och sen de partier man säger sig vilja samarbeta med. Anna Kinberg Batra har misslyckats med det första och ser ut att försvaga det andra.

I den senaste opinionsmätningen från Inizio sjunker Moderaterna dessutom ned till tredje största parti.

Moderaterna saknar fortfarande en attraktiv reformpolitik och man har inte lyckats locka till sig nya väljare. I den senaste opinionsmätningen från Inizio sjunker Moderaterna dessutom ned till tredje största parti. Det är uppenbart att det finns en krisinsikt kring detta inom det moderata partiet, men att fälla regeringen ett år innan valet och skicka Sverige in i samma politiska kaos som mandatperioden inleddes med är inte särskilt förtroendeingivande.

Annie Lööfs svar på Moderaternas utspel kändes självklart och förtroendeingivande: – I en allt mer orolig omvärld, där Donald Trump väljs till president i morgon, där Theresa May meddelat att det blir en hård brexit, med ett allt mer aggressivt Ryssland och det försämrade säkerhetspolitiska läget för Sverige. Att då vara beredd att kasta in Sverige i osäkerhet och instabilitet, det vill jag inte medverka till.

Man kan nu skylla på mittenpartierna för att man inte lyckas stoppa värdelösa förslag från regeringen.

Är det Moderaternas intention att kasta Sverige in politiskt kaos? Givetvis inte. Bara en timme efter Moderaternas presskonferens sköt Centerpartiet och Annie Lööf ned förslaget, därefter anslöt sig Liberalerna till Centerpartiet. Det här är en reaktion som Moderaterna hade räknat med. Man kan nu skylla på mittenpartierna för att man inte lyckas stoppa värdelösa förslag från regeringen. Taktiken kan möjligtvis minimera den väljarflykt som skett från Moderaterna till Sverigedemokraterna, men den kommer också följas av att fler moderatväljare söker sig till mittenpartierna, främst Centerpartiet eftersom man är irriterade på det moderata ledarskapet.

För en period kommer Moderaterna åter befinna sig i centrum av det politiska samtalet, i den för mandatperioden typiska "vem tar vem"-debatten. Det förändrar däremot inte det problem Moderaterna befinner sig i, nämligen att man har en partiledare och en politik som väljare i allt för hög grad väljer bort. Om Alliansen ska ha en moderat statsministerkandidat i framtiden då måste Anna Kinberg Batra börja göra mer intelligenta analyser.

Mer läsning

Annons