Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feminister röstar inte moderat

Varför röstar inte svenska feminister på Anna Kinberg Batra (M)? Eftersom hon är moderat.

Annons

Det var en munter svensk hejarklack som bevakade det amerikanska presidentvalet och hoppades på att Hillary Clinton skulle bli USA:s första kvinnliga president. Men när Sverige går mot allmänna val 2018 då kommer hejarklacken sätta sig på läktaren igen.

I norden är Sverige sämst i klassen. Norge, Danmark, Island och Finland har alla haft en kvinna som statsminister. Till och med varje riksdagsparti utom Sverigedemokraterna (som är nybörjare) har haft eller har en kvinna som partiledare. Sverige fick inte Mona Sahlin 2010 och kanske får Sverige Anna Kinberg Batra 2018. Om detta vet vi inte än. Det är dock solklart att vi kommer få en kvinna som statsminister en dag. Det vore en positiv inverkan på människors syn på makt och ledarskap.

Första kvinna att bli statsminister?

Även om målbilden är eftersträvansvärd är det inte vad väljarna kommer ta ställning till i vallokalen. I stället kommer man lägga sin röst på det parti som bäst svarar på deras frågor. Precis som i tidigare val.

I det amerikanska presidentvalet var det Donald Trump som hade bäst svar. Hur obegripligt det än kan verka. Lek med tanken att Donald Trump hade varit en Donatella Trump – alltså en kvinna. Hade vi hållit tummarna för USA:s första kvinna som president då?Skulle inte tro det.

Långt bort ifrån det politiska allvaret är det lätt att förenkla beslutet till att handla om en kvinna eller en man. Att demokraten Clinton harmoniserar bättre med svenska värderingar och Trumps grisaktiga beteende i valrörelsen spelar naturligtvis roll. Argument som att Sverige ska ha en kvinna som statsminister beskriver i grund och botten en positiv bieffekt. Men speglar knappast vilket beslut man tänker ta i röstlokalen. Om så vore fallet hade Kinberg Batra haft en helt annan uppbackning av diverse opinions och kulturskribenter. Det har hon inte. Kinberg Batra har ungefär samma uppbackning som tidigare moderatledare i den allmänna åsiktssfären. Eftersom hon är moderat. Värderingar har betydelse. I valet 2010 var längtan efter Sveriges första kvinnliga statsminister ett återkommande argument från socialdemokratin varför väljarna borde rösta fram en regering ledd av Mona Sahlin. Men egentligen kretsade valet 2010 om en helt annan sak: Om Alliansen skulle bli omvald – eller om socialdemokratin skulle återkomma till Rosenbad.

De som längtade efter Sveriges första kvinna som statsminister i valet 2010 står inte längre kvar och längtar. Valet 2018 kommer handla om fyra fortsatta år för socialdemokratin – eller om Alliansen ska återkomma till Rosenbad.

Mer läsning

Annons