Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländska säkerhetspolisen varnar för agentvärvningar, dubbelt medborgarskap och påverkansoperationer

Skyddspolisen, den finländska säkerhetspolisen, talar så mycket klartext en finländsk säkerhetspolis kan göra utan att nämna sin stora granne vid namn särskilt ofta.

Annons

Uppslag i Skyddspolisens årsberättelse.

I årsberättelsen för 2016 tar Skyddspolisen upp påverkansoperationer, spioneri, uppvaktning av framtida beslutsfattare och riskerna med dubbelt medborgarskap.

Finland har redan tidigare i år haft en intensiv debatt om dubbelt medborgarskap och anställning inom försvarsmakten efter att public servicebolaget Yle rapporterat om att den finska försvarsmakten ägnat särskilt uppmärksamhet åt personer med dubbelt medborgarskap. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannfinl) har efter inledande förnekande medgivit att det handlar om ett till två fall.

När nu Skyddspolisen pekar på att personer med dubbelt medborgarskap kan utgöra ett hot ”Finlands nationella säkerhet” eftersom det finns risk att länder som inte erkänner dubbelt medborgarskap behandlar dessa personer som sina egna medborgare. Ryssland är ett sådant land som inte erkänner dubbelt medborgarskap. '

I årsrapporten skriver Skyddspolisen att man har kännedom om att underrättelseorganisationer utnyttjar detta med syfte ”att ålägga personer med dubbelt medborgarskap att bedriva hemligt underrättelsesamarbete mot den stat som personen bor i.”

Läs mer: Varningen om att Finlands självständighet kan ifrågasättas 2017

Finland planerar inte att slopa dubbelt medborgarskap. Däremot pågår arbete för att lagstiftningsvägen kunna stoppa personer med dubbelt medborgarskap från att bli officerare eller att anställas inom försvaret. Skyddspolisens skrivningar lär inte göra att det arbetet nu går långsammare.

2016 fortsatte främmande stater att på ett aktivt och tidvis aggressivt sätt bedriva personbaserad underrättelseverksamhet mot Finland”

Skyddspolisen konstaterar också att ”2016 fortsatte främmande stater att på ett aktivt och tidvis aggressivt sätt bedriva personbaserad underrättelseverksamhet mot Finland” och att man tvingats ”ingripa i vissa underrättelsetjänsters verksamhet”.

En sådan händelse som Skyddspolisen kan syfta på är att Johan Bäckman, som är Nordenansvarig för RISS som kan beskrivas som den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren, nu är brottsmisstänkt i förtalskampanjen mot YLE-journalisten Jessikka Aro.

Läs mer: Infiltration av Yle avslöjad när förtalskampanj rullas av polisen

Skyddspolisen beskriver målet för främmande underrättelsetjänst som att värva källor som kan överlämna hemlig information och att få medhjälpare som ska kunna påverka finländsk beslutsfattande. I en intervju med YLE varnar också polischefen Antti Pelttari för att dela viss information i sociala medier eftersom det underlättar för främmande makt att identifiera personer som är intressanta att närma sig.

Påverkan på beslutsfattande är något Finland också väl känner igenom från Kalla Kriget då begreppet ”Finlandisering” myntades, om hur ett större land påverkar ett mindre lands beslutsförfattande i strid mot suveränitetens principer.

Läs mer: Historien om Kent Ekeroths märkliga anställningar och europeiska nätverk

Och när Skyddspolisen räknar upp vilket intresse som utländska underrättelseorganisationer uppvisade under fjolåret kan man säga att det överstämmer helt och hållet med Rysslands intressen.

Här finns debatten om Natomedlemskap, energipolitiska beslut och energiförsörjningstrygghet (läs Fennovoima, kärnkraftverk med ryskt statligt delägande, och nya rör för gasledningen NordStream genom Östersjön), de finska företagens förhållande till EU:s ekonomiska sanktioner mot ”vissa länder”, Finlands planer för ordförandeskapet i Arktiska rådet, finländska underrättelselagstiftningen som är under beredning, cybersäkerheten och ”Finlands åtgärder för att skydda sig mot främmande staters informationspåverkan”.

Att det sker en långsiktig investering från Ryssland i arbetet för att kunna påverka Finland avspeglar sig också i årsrapporten, som särskilt nämner verksamhet med ”inriktning på unga opinionsbildare” som ett bevis för ”den långsiktiga karaktären hos statlig underrättelseverksamhet”.

Läs mer: Stig Henrikssons märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst

Ryska ambassaden Gjörwellsgatan  i Stockholm.

På vanlig svenska betyder det att ungdomsförbundare blir inbjudna till ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors eller får åka på resor till Ryssland. Uppvaktningen av företrädare för den Ryska Federationen sker stegvis. Årsrapporten innehåller även grafisk illustration hur en agentvärvning går till.

Samma varning som Skyddspolisen gör i Finland gäller i Sverige för Gjörwellsgatan. Redan 2007 skrev dåvarande språkröret för Grön Ungdom, Jakop Dalunde, på sin blogg om ett sådant möte med tredje sekreteraren på ambassaden.

Och Aftonbladet har tidigare i år rapporterat om att en politisk tjänsteman i samma parti fick sluta sin riksdagstjänst på grund av kontakter med ryska ambassaden.

Varningarna i Skyddspolisens årsrapport kan läggas till en lång rad andra organisationer som säger ungefär samma sak runtomkring i Europa; som norska PST, svenska SÄPO, MUST, MSB och FRA, tjeckiska säkerhetspolisen, tyska författningsskyddet, MI5 och MI6 samt säkerhetstjänsterna i de baltiska staterna.

Det blir svårt för beslutsfattare och medborgare att säga att vi inget visste om det som pågår.

Läs mer: Prag varnar för att Kreml ägnar sig åt infiltration av medier

President Sauli Niinistö tog emot president Putin i sommarresidenset Gullranda 2016.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons