Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördomarna om landsbygden kläs i humor

Veckans gästkrönikör Magnus Demervall ger sig på fördomarna om landsbygden som frodas i humorn.

Annons

Populärkultur har ett större inflytande över samhällsutvecklingen än vad vi många gånger tror. Den både speglar vår samtid och styr vår uppfattning av densamma. Det sägs att serien Dallas på 80- talet bidrog till en förstärkt frihetslängtan bakom järnridån. Diktaturen tillät serien eftersom de trodde att människor skulle se en ond kapitalism, men istället skapade serien en längtan om ett annat liv. En längtan, som tillsammans med mycket annat, slutligen utmynnade i 1989 års revolutioner mot kommunismen.

Vad som är roligt eller underhållande utvecklas över tid och speglar hur vi ser på olika grupper eller händelser i samhället. Exempelvis är det nog inte många som idag skulle skratta åt en serie som porträtterade kvinnor som mindre kompetenta än män. Normkritiken har satt sina tydliga spår och populärkulturen har varit drivande i att bryta gamla tankemönster.

Just nu är det inflation i kritik av normer och alltfler av de strukturer som ska brytas ner kan upplevas konstruerade. Det betyder dock inte att skadliga normer inte existerar. När det gäller bilden av landsbygden är normen att beskriva stadsbor som framgångsrika och smarta och landsbygdsbor som ociviliserade, bidragsfuskande och ointelligenta.Jägarna, Änglagård och Masjävlar är klassiska exempel som bidragit till hur vi ser på folk som bor på landet i relation till dem i storstäder. Stadsbon är aktören som söker sig ut på landsbygden och betraktar mer eller mindre galna människor.

Medan media fylls av normkritik på andra områden så lever den osunda porträtteringen av landsbygden kvar och reproduceras okritiskt. Förra fredagen (21/10) hade SVT:s humorserie Uti Bögda premiär.

Många skrattar nog gott åt lantisar som framställs som idioter och sätter eld på sina fisar, medan stockholmare med fina väskor flyr stället. Visst kan man tycka att det är roligt. Men denna ständiga återupprepning påverkar vårt sätt att se på den svenska landsbygden och folk som bor här.

Jag är för fri kultur. Tro mig. Jag tittar också. Och underhålls ibland. Problemet är inte enskilda serier eller filmer.

Problemet är att det är ett genomgående tema, med storstaden som norm. Underhållning och kultur påverkar mer än vi tror. Det är oerhört viktigt att vi diskuterar bristen på nyheter från landsbygden som når riksmedia och varför de dokumentärer som produceras nästan alltid beskriver en landsbygd i misär.

Men det är minst lika viktigt att vi diskuterar den populärkulturella skildringen av landsbygden.

För den skildringen bygger på fördomar. Fördomar förklädda till humor och underhållning.

Mer läsning

Annons