Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt kämpa för återbäring

/
  • Vattenkraften genererar alldeles för mycket pengar i förhållande till vad kommunerna får tillbaka. Regleringsmedlen är småpotatis och borde ersättas med en helt annan återbäring.
  • Vattenkraften genererar alldeles för mycket pengar i förhållande till vad kommunerna får tillbaka. Regleringsmedlen är småpotatis och borde ersättas med en helt annan återbäring.
  • Håkan Larsson, (t v) tar över som ordförande i vattenkraftskommunerna efter Per Söderberg.

Diskussionen om lokal vattenkraftsåterbäring måste hållas levande. Det är orimligt att kraftbolagen tillåts tjäna miljarder och åter miljarder till tids ände, utan att kommuner får del av vinsten där vattnet rinner fram.

Annons

I tio år har centerpartisten Per Söderberg, Östersund, stångats för saken som ordförande för Sveriges Vattenkraftskommuner. Positionen är framflyttad jämfört med på 1990-talet, men ännu kvarstår ett riktigt genombrott.

Nu blir det efterträdaren Håkan Larsson, Rödön, som får ta vid. Söderberg lämnade ordföranderodret vid veckans årsmöte. Viktigt blir att Larsson visar samma tåga som sin företrädare. Frågan har stor betydelse, inte minst för många inlandskommuners framtida utveckling.

att kunna göra något när energi- och klimatpropositionen las i vintras. En kohandel med kärnkraftsfrågan som vital del, borde parallellt ha kunnat utmynna åtminstone i en förutsättningslös utredning om möjlig framtida vattenkraftsåterbäring.

Men chansen försattes och nu tvingas de 44 medlemskommunerna fortsätta sitt ständiga opinionsarbete för en god saks skull.

att successivt få gehör. Vid snösmältning av fjäll, bäckar, åar och slutligen via reglerade älvar, känns det som rovdrift att både nationella och internationella kraftbolag ständigt får hela kakan av det vattnet genererar. Vi som bor och verkar i bygderna borde som i Norge få del av naturens skafferi.

med kraftbolagen om att dela med sig, borde den statsskatt som kraftbolagen årligen levererar in till Moder Svea, delvis gå tillbaks till kommunerna. Bara i år handlar den summan om 2,9 miljarder kronor sammantaget för svenska vattenkraftsanläggningar.

Principiellt borde det föras en diskussion kring varför de här miljarderna går just till staten. Ligger anläggningen exempelvis i Ragunda, borde bolagen också skatta där.

o Co i den nyvalda styrelsen blir inte enkel. När frågan var uppe i riksdagen under förra mandatperioden röstades om en eventuell utredning. C, KD, MP, V och några folkpartister var för. Socialdemokraterna och Moderaterna sa nej.

Men som konstaterades vid årsmötet, där för övrigt Per Söderberg utsågs till hedersordförande: Det är droppen som urholkar stenen – till sist ger saker och ting resultat.

Mer läsning

Annons