Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden hänger nu på mutti Merkel

Framtidsblues. Vemod och stor osäkerhet. Att gång på gång upprepa att USA är en demokrati som bygger på ”checks and balances” är en signal om att allt är inte som vanligt.

Annons

När framtiden för Europa och den Transatlantiska länken diskuterades på Frivärlds konferens i Stockholm i måndags skedde det när tidigare teoretiska hot blivit verkliga. Först Brexit, att Storbritannien lämnar EU, och nu valet av Donald Trump till USA president. Där har vi redan sett att personer tar plats i administrationen som aldrig haft den plattformen tidigare.

Att vissa värderingar alltid har legat under ytan både i Sverige och USA finns det ingen tvekan om. Som 17-åring var jag i Kentucky som utbytesstudent och träffade en polisfamilj som ansåg att man skulle hantera människor som hästar, raser ska inte blandas. Skillnaden mellan 1990 och 2016 är att nu finns det en plattform att vara öppen på. Tyvärr är det här en överraskning för alldeles för många.

Journalisten James Traub, The New York Times Magazine och Foreign Policy, erkände att han tagit den liberala demokratins värden som självklara. Det är först nu han insett att dessa värderingar aldrig fullt ut slagit rot, inte ens USA.

"Jag trodde fram till nionde november att krisen för de liberala värderingarna var en europeisk kris."

Hur ska amerikanerna kunna komma tillbaka från ett politiskt samtal där bara 44 procent av Republikanerna anser att Barack Obama är född i USA? Informationsmiljön har förgiftats och sedan exploaterats med en aldrig tidigare skådad genialitet för att använda Traubs beskrivning.

Ett annat problem rör den osäkerhet som nu infinner sig i det internationella rummet med det oskrivna, men motsägelsefulla kortet Donald Trump. Där varnade den pensionerade generalmajoren Karlis Neretnieks för den historiska erfarenheten av felaktiga kalkyler, som när Hitler inte trodde att Storbritannien och Frankrike skulle försvara Polen 1939.

Det inte är vår bedömning av hur Trump blir som president som är det viktiga, utan vilken bedömning man gör i Kreml.

Asien lyftes fram som ett område där Trumps presidentskap kan komma att prövas, och vad effekterna blir om Japan och Sydkorea upplever att USA bryter sina bilaterala försvarsåtaganden.

Som den pensionerade ambassadören Sven-Olof Pettersson konstaterade om Trump från scen: "Det finns två scenarier, ett riktigt illa scenario och ett som är mindre dåligt.

Inte så konstigt att många nu vänder blickarna till Berlin för ett tryggt internationellt ledarskap som försvarar rättsstaten, yttrandefrihet, frihandel, äganderätt och parlamentarism. Det är värden som bygger upp den liberala demokratin.

Att Tyskland skulle vara den moraliska ledaren för den fria världen fanns det nog få som kunde drömma om 1945. Ansvaret faller på mutti Angela Merkel tills övriga fått ordning på värderingsskalorna.

Förbundskansler  Angela Merkel mötte president Barack Obama i torsdags.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons