Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frustrationen växer på Åland över upplevd tondövhet från Helsingfors

IFK Mariehamn kan på söndag spela hem en historisk första seger i den finländska fotbollsligan. Seger mot Ilves på och saken är klar. Men det är ungefär det enda som gör ålänningarna glada just nu i relationerna med riket.

Annons

När nordiska regeringschefer hade informellt möte på Åland september så pratade nog statsminister Stefan Löfven (S) från Sverige och Juha Sipilä (C) från Finland nog inte så mycket om det åländska självstyret. På bilden även Norges Erna Solberg, samt statsministrarnas respektive i bakgrunden.

Stjärnorna står riktigt dåligt för Åland i Helsingfors. Finland styrs av den starkaste fennomanska regeringen sedan åtminstone 1979, samtidigt som den ekonomiska fördelningen skaver och det säkerhetspolitiska läget gör att Ålands status återigen diskuteras öppet.

Och åländsk besvikelse över upplevd tondövhet kan leda till att de som vill ha självständighet för ögruppen stärks. Under ett besök i Finlands riksdag i Helsingfors träffade ledarsidan Mats Löfström (Åländsk Center) som är självstyrets enda riksdagsledamot.

Som ålänning tillhör han den svenska riksdagsgruppen som består av Svenska Folkpartiet samt den valda ledamoten från Åland.

Läs mer: Lär av guddottern, Svea

Det finns en groende besvikelse och frustration på Åland.

Det gör att Löfström formellt tillhör oppositionen, trots att landet styrs av en centerledd regering under Juha Sipilä.

– Det finns en groende besvikelse och frustration på Åland med styvheten i dagens ekonomiska system. Det är därför viktigt att Ålandskommitténs arbete utmynnar i ett bra förslag till ny självstyrelselag så att frustrationen kan minskas i stället för att öka ytterligare.

Ålandskommittén, under ledning av förra presidenten Tarja Halonen, är den som ska landa förslag på en ny självstyrelselag senast i april nästa år. Hittills går det trögt.

Dagens lag är från 1993 och ger Åland 0,45% av statens samlade skatteintäkter. När lagen stiftades utgjorde ålänningarna 0,48% av befolkningen, numera är det 0,53% Dessutom har Åland en betydligt lägre arbetslöshet med sina 3,7% än resten av Finland, vars snitt ligger på ca 9 procent.

Ålands flagga

Ålänningarna ser att man inte får tillbaka sin andel av statskassan. Finland vill inte lösa det här problemet genom att flytta över personbeskattningsrätten till Åland, något som ålänningarna vill.

Åland har en unik ställning i Norden. Demilitarisering till följd av Krimkriget och självstyre efter beslut i Nationernas Förbund 1921. Det var en kompromiss för den tidens ålänningars vilja att tillhöra Sverige.

Den innebar att Finland fick suveräniteten, men förbinder sig att garantera självstyret, lokala sedvänjor, kultur och det svenska språket.

– Till skillnad från 1921 vill inte ålänningarna tillhöra Sverige. Att vara ålänning är en egen identitet, säger Mats Löfström.

Det är med språket som nästa problem kommer in i bilden. När Centerpartiet formerade sin regeringen valde man att lyfta in Sannfinländarna. Det är ett fennomanskt parti som inte har som sitt intresse att ägna uppmärksamhet åt Finlands svenskspråkiga minoritet. Och i regeringen finns det idag inget parti som i förhandlingar med Sannfinländarna är intresserade av att offra egna positioner i andra hjärtefrågor för svenskans skull. Och effekterna av det oroar Mats Löfström.

– Finland blir mer och mer finskspråkigt i förvaltningen. Arbetsmarknaden internationellt är attraktiv för de som kan flera språk och statsförvaltningen lyckas inte rekrytera tillräckligt många med tillräckliga kunskaper i svenska språket. Snart går också många tjänstemän med goda svenskkunskaper i pension vilket gör att enspråkiga Åland får allt svårare att kommunicera med statsmakten på sitt eget språk, vilket leder till problem.

Läs mer: Norden - många små blir en stor i andras ögon

Bara dagar efter samtalet med Löfström i riksdagens matsal fick ålänningarna ytterligare en sak att rasa över. Försvarsminister Jussi Niinistö från Sannfinländarna tänkte högt om nyttan med Ålands demilitarisering, som varit sedan 1856, i en krissituation. Ålänningarna tolkade det som att regeringen inte står helhjärtat bakom demilitariseringen och menade att det skadar förtroendet ytterligare mellan Mariehamn och Helsingfors.

Även om Åland varit befäst under båda världskrigen och Finland har ett åtagande att försvara Åland i krigstid så är frågan ytterst känslig.

Detta alldeles oavsett att det finns en saklig poäng om att det är lättare att försvara något med trupp på plats än att inte ha det, särskilt i tider när det är ”små gröna män” som oroar i säkerhetspolitiska debatten.

I de åländska reaktionerna kan man konstatera att den pacifistiska synen som präglade debatten för några år sedan har ersatts av ett mer konventionsgrundat synsätt.

Allt detta sammantaget gör att stämningen bland åländska politiker förändrats betydligt sista året när den upplevda responsen i Helsingfors uteblivit.

De åländska väljarna har också andra irritationsmoment av mer vardaglig karaktär. Ett exempel är att svenska Socialstyrelsen klantat sig vid implementeringen av ett EU-direktiv. Det innebär att Sverige sätter stopp för nitton månaders AT-tjänstgöring på Åland. Istället blir det maximalt nio månader, något som drabbar de nio svenskutbildade AT-läkare som tjänstgör i den åländska primärvården.

När kunskap, intresse och förståelse för Åland minskar i både Stockholm och Helsingfors ökar riskerna för instabilitet i Östersjöområdet. Även om det ännu inte skönjs någon ”Trumpfiering” av den åländska debatten så är det en varningssignal som bör hanteras i tid.

Det ligger i både Sveriges och Finlands intresse, ända sedan 1921.

Analysen bygger, förutom intervjun med Mats Löfström, på informella samtal med personer i Helsingfors och Mariehamn.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons