Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra krav till statsminister Löfven

/
  • Försvarsförmågan håller på att rinna Sverige och statsminister Stefan Löfven ur händerna.

Litauen återinför allmän värnplikt. Norges försvarsminister säger att Ryssland förändrat situationen permanent. Svenska FRA som följer de aggressiva ryska övningarna i vårt närområde konstaterar (SvD 25/2) att det som övas i fred är det som man tänker göra i krig.

Annons

Bilden är oroväckande tydlig för den som vill se den.

Samtidigt lever budgetprocesser och byråkrati sitt eget liv i vår Melodifestivalidyll. Förmågor fortsätter att avvecklas en efter en på ett häpnadsväckande sätt, från skyddsmasker till korvetter.

En brevskrivare till ledarsidan berättar historien om försvarets ammunitionsröjarkompanier som hotar att försvinna 2016. Det handlar om förmågan att röja minor, oexploderad ammunition och hantera sprängladdningar som kommer att bli begränsad. Tidigare låg kompetensen i ett eget krigsförband men sedan 2009 är det en del av ingenjörsbataljonerna. Nu finns förslaget om att kompaniernas förmåga ska reduceras med 75 procent. Orsaken är dels RB5, Regeringsbeslut 5, som uppdrar åt försvarsmakten att minska sina personalkostnader och dels att Ing 2 prioriterar att kunna lösa brigadstridsuppgifter.

Sverige har högt anseende internationellt när det gäller röjning. I Afghanistan beräknas svenska röjare ha räddat ett hundratal civila liv. I den pågående Mali-insatsen är svenskarna ensamma med kunskapen i Timbuktu-regionen.

De som bäst kan utvecklingen hos vår granne i öster är FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Här är det ekonomiska läget så dramatiskt att uppsägningar troligen väntar under året om inte mer pengar skjuts till.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap brottas med minskad budget och ökade behov. Precis som med försvarsmakten går inte politikens beställning, som inte ens är dimensionerad för den kris vi är i, ihop med de pengar som avdelats. MSB behöver bland annat prioritera det eftersatta psykologiska försvaret för att kunna möta och stå emot de påverkanskampanjer som pågår mot Sverige. Samtidigt utreder nu MSB om räddningsskolan i Sandö eller Revingehed ska läggas ned p.g.a. pengabristen.

Exemplen kan fortsätta att radas upp, men utrymmet på den här ledarsidan räcker inte till.

Den sammantagna bilden blir en statsledning som i all snabbare takt förstör förtroendet för att staten kan och vill klara av sitt mest grundläggande åtagande. Det är förhoppningsvis inte försent för statsminister Stefan Löfven att vända utvecklingen genom fyra snabba steg under mars månad:

Regeringsbeslut 5 skrotas i alla dess delar.

Ett omedelbart regeringsbeslut, till samtliga myndigheter som ingår i totalförsvaret, att göra på stället halt och inte avveckla förmågor eller resurser. Beställd förmåga ska betalas för.

För att klara finansieringen på kort sikt utnyttjar regeringen delar av den beredskapskredit för kriser som finns avsatt på 40 miljarder kronor.

Försvarsöverenskommelsen i vår tar varken avsats i finansministerns kaffekassa eller Försvarsmaktens blygsamma fyra miljarder utan tar höjd för det nya ”normalläget” vilket innebär årliga höjningar i storleksordningen med 10-15 miljarder kronor tills 2 procent av BNP:n nås.

Det är dags att stänga av Melodifestivalen och ta sig an en högst obehaglig verklighet medan tid ännu är.

Mer läsning

Annons