Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör rätt från början nästa gång

/

Annons

Överraskande backar Socialdemokraterna i fråga om skolköken. Måltidsutredningen har varit omdiskuterad i Östersunds kommun. Efter ett utdraget möte under måndagen beslöt sig partiet till sist att säga nej till förslaget att lägga ner 37 skolkök.

Syftet med att omstrukturera 46 befintliga kök till nio centralkök skulle vara högre kvalité och sparade pengar. Men lösningen har kritiserats hårt och ifrågasatts av föräldrar, skolpersonal och politiker.

Den Socialdemokratiska reträtten innebär ett nödvändigt, men likafullt dyrt omtag. Nu kan det hela mynna ut i en ny och kostsam utredning.

Det är inte bra för en kommun som redan står under kraftiga sparbeting. Det är däremot en seger för alla som tror att det finns andra sätt än enbart de beprövade, kommunala att sköta all service. På så vis är det en långsiktig vinst.

Det har varit den centerpartistiska hållningen hela tiden att andra alternativ måste prövas. Kanske finns det sätt att samordna maten till skolbarn och äldre, kanske finns det småföretagare som kan göra jobbet. Först då uppnås optimal symbios mellan offentliga verksamheter och kringliggande samhälle, grunden för god ekonomi och hållbar ekologi.

Det hade självklart varit bättre att släppa på prestigen i majoriteten och tänka i de här banorna redan från början. Men det kommer fler tillfällen och då gäller det att göra rätt från början.

Anna Stjernström

Mer läsning

Annons