Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvjobb är en klen tröst i Oviken om vattnet inte går att dricka

Gruvdrift som hotar att förstöra tillgången till rent dricksvatten kan omöjligt bedrivas i Jämtland. Därför är frågan om brytning i alunskiffer i Storsjöbygden enkel att ta ställning till oavsett om uran avsiktligen ska brytas eller inte.

Annons

Arkiv. Illustration av Ulla Granqvist.

Tidigare har det handlat om att två bolag varit intresserad av att bryta uran i Oviken; kanadensiska CPM och australiensiska Aura. Det folkliga motstånd som växte fram genom organisering och demonstration gick knappast någon förbi. Samtliga kommuner runt Storsjön tog också ställning mot uranbrytning och backade upp Bergs kommuns obestridliga veto i frågan. Nu har alltså CPM sålt sina rättigheter till ett annat kanadensiskt bolag; EU Energy corporation som hoppas kunna bryta vanadin. Om detta var SVT först med att rapportera.

Ny metall och nytt kanadensiskt bolag, men samma miljöproblematik kvarstår.

En konsekvens av att man bryter alunskiffer i Oviken är att miljöskadliga ämnen kan komma i kontakt med Storsjön, då skulle vattnet förorenas och förstöras – det skulle vara den största miljökatastrofen i svensk historia. Vårt eget Tjernobyl, en plats förstörd för flera generationer. Det ställer frågan om dagbrott i Oviken i en helt annan dager och allt som krävs är den mänskliga faktorn, att något går fel, att någon tar fel eller räknar fel. Då är det inte längre en konflikt mellan vacker kulturbygd och fula dagbrott.

Det går att leva med ett hål i marken, men det går inte att leva utan dricksvatten.

– Man ska vara klar över att det går inte bara att utvinna en metall ur skiffern, säger Olov Holmstrand, doktor i teknisk geologi till SVT. Ifall hans slutsatser stämmer borde det innebära att Bergs kommuns veto kvarstår, efter uranet kommer beröras vare sig ett bolag avser att bryta för att hämta upp uran eller vanadin. Det går inte att plocka russinen ur kakan vid ett dagbrott. Samtidigt får vi som är motståndare till brytning i Oviken ha respekt för den minoritet som tycker olika. Det är inte en åsiktsminoritet i Jämtland som är debattens motståndare. Onekligen skulle gruvdrift i Jämtland innebära fler arbetstillfällen och en förändrad ekonomisk bild. För somliga kan den kortsiktiga vinsten vara viktig och det finns såklart därför personer som hoppas på gruvor i Oviken. Bär man på sådana förhoppningar ska man dock komma ihåg att en fast anställning i ett dagbrott är en klen tröst ifall vårt dricksvatten förstörs. Att förvalta Jämtland som en plats för våra barn att bo på, måste alltid väga högre än snabba lösningar på de problem vi står inför i dag. Om intresset för gruvdrift hade funnits på en helt annan plats i Jämtland, där den potentiella skadan inte var lika förödande då hade det inte varit lika enkelt att ta ställning.

Mer läsning

Annons