Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvligt stålbad väntar

/
  • Anders Borg hade bara tuffa budskap att ge vid riksdagsdebatten. Men regeringen satsar ändå hårt på att lindra plågorna av krisen, bland annat genom ökade arbetsmarknadsåtgärder.

När regeringen talar om 12 procents öppen arbetslöshet kan siffran ställas mot Jämtlands färskaste statistik från februari: 4,1 procent. Krisen har alltså bara börjat ännu ...

Annons

hade länet drygt nio procents arbetslöshet. Nu blir det värre, enligt finansminister Anders Borg i gårdagens riksdagsdebatt om vårbudgeten.

Rikshushållaren är inte längre någon glädjespridare. De dystra beskeden till trots inger Anders Borg respekt. Ingen kan missuppfatta budskapet: Med tolv procents förväntad arbetslöshet och uppgraderade arbetsmarknadsåtgärder för runt 60 miljarder kronor till år 2012, så väntar ett gruvligt stålbad.

Budskapet från i går är inte nytt. Ändå sänder det ilningar längs ryggraden. Är det verkligen så illa? Ja, underströk finansministern gång på gång och fick på tafsen av Thomas Östros, S, som talade om ansvarslöshet och felaktiga åtgärder.

Det känns inte meningsfullt käbbla om vem som vann debatten. Budskapet är för allvarligt – nu gäller att försöka lindra effekterna av recessionen. Fast onekligen är det enklare att vara i opposition – det går lova mycket när slutnotan är på låtsas.

Anders Borg om ordning och reda i statsfinanserna. En trygghet inför framtiden, även om alla tusentals arbetslösa ungdomar knappast jublar. Ungdomsarbetslösheten är en tragedi i sig. Den var hög på regeringen Perssons tid – nu lär den skena.

Kommuner och landsting får 17 extra miljarder på tre år för att lindra plågan och om möjligt hålla nere uppsägningarna. Något räcker det, men visst måste sparbetingen repriseras och uppgraderas.

Runt 700 extramiljoner skall förstärka de regionala strukturfonderna redan nästa år. Välkomna pengar, frammanade av regeringens speciella varselsamordnare, oftast tillika landshövdingar.

Kan Britt Bohlin o Co via extrapengar bidra till lägre arbetslöshet är det förstås bra. Redan hårt ansatta kommuner som Strömsund, Bräcke och Ragunda behöver all tänkbar hjälp för att inte ytterligare spä på redan höga arbetslöshetstal.

ändå hålla tummarna för att riksnivån tolv procent aldrig blir verklighet i vårt län, där heller inte högkonjunkturer brukar märkas som på riksnivå.

Men nog blir krisen kännbar. Redan är 8,1 procent av länets arbetsföra befolkning inskriven som antingen arbetslös eller i åtgärd. Och ännu återstår för att citera finansministern, ”en bister andra halvlek”.

Mer läsning

Annons